Logg inn

Nettjournalistikken og samfunnsoppdraget


Nettjournalistikken og samfunnsoppdraget

I løpet av denne studieturen besøker vi en rekke redaksjoner og personer i USA som har utmerket seg ved å bruke nettets unike muligheter til innsamling og publisering av stoff, og slik skape god samfunnskritisk journalistikk. 

Studieturen går til New York City og Washington, D.C. og gir innsikt i teknikker og metoder for gravende og samfunnskritisk journalistikk på nett, organisering av arbeid, refleksjon rundt samfunnsoppdragets plass i nettjournalistikken, alternative finansieringsmodeller for journalistikk - og mer. Deltakerne får samtidig mulighet til å knytte kontakter og dele erfaringer med noen av de fremste miljøene for nettjournalistikk i verden.

Vi besøker blant annet:

The New York Times: Vi møter utviklerne i en av verdens mest tradisjonsrike redaksjoner som også er helt i front når det gjelder å utvikle kvalitetsjournalistikk på nett. Hos The New York Times ser vi på databasejournalistikk, interaktive løsninger og andre nettspesifikke presentasjonsmåter som gjør det mulig å formidle komplekse stoffområder på en tilgjengelig og lettfattelig måte. 

ProPublica og The Center for Public Integrity: Begge er tungvektere blant såkalte ”non-profit”-stiftelser eller -foretak som driver med kritisk journalistikk på nett. Førstnevnte er et av de siste større tilskuddene på stammen mens sistnevnte markerte seg allerede tidlig på 90-tallet. I Norge er medieorganisasjoner som er finansiert via stiftelser noe nytt. I USA har de vært en del av mediebildet siden 70-tallet, og har spredd seg det siste tiåret til andre deler av verden.

Sunlight Foundation: Dette er tenketanken som er i førersetet når det gjelder bruk av teknologi for å gjøre offentlig informasjon mest mulig tilgjengelig for alle. Dette er offentlighetsaktivister, som utvikler noen av de mest spennende prosjektene i forbindelse med offentlige data og midler.

American University: Journalistutdanningen hos American University huser Investigative Reporting Workshop og J-Lab. J-Lab, eller The Institute for Interactive Journalism, har vært i front når det gjelder å utvikle interaktive ideer i mediene. Instituttet forsker mye på relasjonene mellom kvalitetsjournalistikk, nett og teknologi. Interactive Reporting Workshop kobler studenter med meritterte journalister for å utføre journalistiske prosjekter. De eksperimenter også i publiseringsleddet - med hvor og på hvilke plattformer de publiserer. Kvalitetsjournalistikken er grunnlaget her, og tanken er at neste generasjon journalister også skal få samfunnsoppdraget inn med morsmelken. 

Dato: Mai 2011 nøyaktige datoer ikke bestemt. 

Varighet: Avreise mandag med hjemreise fredag/lørdag

Sted: New York City og Washington, D.C.

Mer info: 

The New York Times: http://www.nytimes.com/pages/multimedia/index.html 

The Center for Public Integrity http://www.publicintegrity.org/about/ 

ProPublica http://www.propublica.org/about

Sunlight Foundation http://sunlightfoundation.com/about/ 

Investigative Reporting Workshop http://investigativereportingworkshop.org/about/  

Kursleder: André Verløy, Institutt for Journalistikk

Deltakerliste

Kumano-Ensby, Anne (NRK Marienlyst)
Børringbo, Klaus (Aftenposten)
Kristensen, Jørgen Dahl (Budstikka)
Kongsnes, Arne (Romerikes Blad)
Ulriksen, Marit (Rana Blad)
Hansen, Thormod R. (Bygdeposten)
Wallum, Stian (Adresseavisen)
Thuen, Inger Præsteng (Bladet Nordlys)
Velsand, Mari (Nationen)
Jahren, Audun Kristiansen (Ringerikes Blad)