Logg inn

NRK-STUP: Kvalitetsjournalistikk på nett





Denne studieturen besøker en rekke redaksjoner og personer i USA som har utmerket seg ved å bruke nettets unike muligheter til innsamling og publisering av stoff til å skape god samfunnskritisk journalistikk.



Dette er et kurs for programmedarbeidere i NRK.



Studieturen til Washington, D.C. gir innsikt i teknikker og metoder for gravende og samfunnskritisk journalistikk på nett, organisering av arbeid, refleksjon rundt samfunnsoppdragets plass i nettjournalistikken, alternative finansieringsmodeller for journalistikk med mer. Deltakerne får samtidig mulighet til å knytte kontakter og dele erfaringer med noen av de fremste miljøene for nettjournalistikk i verden.

Vi møter blant annet representanter for disse redaksjonene og organisasjonene:

National Public Radio gikk fra å være blant de dårligste på nett til en av de beste i klassen på kort tid. NPR ble mer bevisst på bruken av forskjellige plattformer og samarbeidspartnere. Sosiale medier og åpen programvare ble dagligvare. Interaksjon med brukeren og deling av innhold ble enkelt. Og det journalistiske produktet har aldri vært bedre.

En av verdens mest tradisjonsrike redaksjoner er langt framme i utviklingen av kvalitetsjournalistikken på nettet. The New York Times er ledende på databasejournalistikk, interaktive løsninger og andre nettspesifikke presentasjonsmuligheter til å formidle komplekse stoffområder på en tilgjengelig og lettfattelig måte.

The Center for Public Integrity feiret 20 år høsten 2010. CPI er blant tungvekterne av såkalte ”non-profit” stiftelser som driver med samfunnskritisk journalistikk på nett. Organisasjonen markerte seg allerede tidlig på 90-tallet. I Norge ser man ofte på medieorganisasjoner som er finansiert via stiftelser som noe nytt. I USA har det vært en del av mediebildet siden 70-tallet og dette har spredd seg det siste tiåret til andre deler av verden.

Tenketanken Sunlight Foundation er i førersetet når det gjelder bruk av teknologi for å gjøre offentlig informasjon og store mengder data mest mulig tilgjengelig for “mannen i gata”. Dette er offentlighetsaktivister som utvikler noen av de mest spennende prosjektene i USA.

 Journalistutdanningen på American University huser Investigative Reporting Workshop og J-Lab. J-Lab, eller The Institute for Interactive Journalism, har vært i front når det gjelder å støtte utviklingen av interaktive ideer i mediene. Instituttet forsker mye på relasjonene mellom kvalitetsjournalistikk, nett og teknologi. Interactive Reporting Workshop kobler studenter med meritterte journalister på prosjekter. Tanken er at den neste generasjon journalister skal få samfunnsoppdraget inn med morsmelken.



Kurset avholdes i uke 23. Mulig avreise lørdag 4. juni. Retur fredag 10. juni.

Sted: Washington, D.C.



Kursleder: André Verløy, Institutt for journalistikk

Deltakerliste

Zakariassen, Gaute (NRK Marienlyst)
Ytrehus, Berit (NRK Marienlyst)
kristensen, mette (NRK Marienlyst)
Wik, Cathrine (NRK Marienlyst)
Mosevoll, Dag Olav (NRK Hordaland)
Nordby, Alexander (NRK Oppland)
Wergeland, Paal (NRK Marienlyst)
Grimsæth, Andreas (NRK Hordaland)
Lysvold, Susanne (NRK Nordland)