Logg inn

Wenn jemand eine Reise tut…

Liv Berit & Kjetil, fellesrapport fra München
Liv Berit & Kjetil, fellesrapport fra München
  • Liv Berit & Kjetil, fellesrapport fra München
  • Lærer Anna og flittige studenter, Goethe Institut, München
  • München i april. Schloss Nümphenburg.
  • Frühlingsfest, München, april

Beskriv prosjektet ditt.

Liv Berit Tessem (Aftenposten) og Kjetil Wiedswang (Dagens Næringsliv) fikk begge Stup-stipend for å øve opp tyskmusklene på Göthe-Instituttet i München. Vi ønsket å lokke frem gamle tyskferdigheter fra gymnaset. Vi visste at preposisjonsregler, dativverb og en slump av de sterke ville la seg vekke til live igjen med studier og samtaletrening. Men det er nesten fire tiår siden sist vi hadde pugget tysk grammatikk. Vi har holdt sammen siden Medialinja i Volda på slutten av 70-tallet og bestemte oss for å søke hver vårt stipend gjennom NJ og NR for å gå på kurs i regi av Göthe-instituttet. Og vi fikk det!

Hva gjør dette relevant for deg?

Tysklands innflytelse i Europa er stor, vi ønsker å bli mer operative på tysk for å få større forståelse for hva som skjer i tysk politikk og kultur. Det er viktig for oss å gå direkte til tyske kilder i stedet for å gå omveien via britiske eller franske media.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Vi startet prosjektet høsten 2014 med et kurs på Göthe-Instituttet i Oslo. Undervisningen skjer i tråd Europarådets rammeverk for språkopplæing med nivå A1 og A2 som laveste, beherskelse av B1 og B2 som krav for flere yrkesgrupper og C1 ogC2 som de høyeste nivåene. Etter en test ble vi plassert på A2 på Göthe-Instituttet i Oslo om høsten. Undervisningen var systematisk og god, en del lekser hørte med. Etter jul leste vi litt på egen hånd for å holde liv i ferdighetene. Göthe-Instituttet har et stort nett av undervisningssteder, vi valgte å dra til München for å lære Bayeren bedre å kjenne. Her var nordmenn eksotiske, de hadde svært sjelden norske studenter. Etter en test havnet vi på B1.2, nivået som man må beherske for å kunne søke tysk statsborgerskap og få arbeidstillatelse innen flere yrker. Vi gjenkjente kursopplegg og undervisning fra Oslo, våre medstudenter var svært seriøse og hardt arbeidende leger, arkitekter og andre (15 i gruppa) som trengte å dokumentere språkkunnskapene gjennom eksamen og vitnemål. Det var ingen andre skandinaver i gruppa, ulempen var at russerne, japanerne og latinamerikanerne slet med andre språklige utfordringer enn oss. Vi skled gjennom på naturlig tysk språkfølelse, korrekt uttale og god forståelse. Instituttet tilbød et godt kulturprogram med besøk ved museer, bedrifter, teater og sosiale tilstelninger på byens tradisjonelle kneiper.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Instituttet hadde også et eget internat. Vi leide oss en liten takleilighet i Maxvorstat/Schwabing området , fem minutter fra universitetet og fem trikkestopp fra Instituttet midt i byen. Tips og futurum-tanker Vi opplevde München som en tilbakelent by med stort kulturtilbud, flotte grønne friarealer. Det var mye å lære og oppleve i byen og områdene rundt. Anbefales på det varmeste, men styr unna Oktoberfesten, da dobles prisene, ompamusikken blir falsk og slitsomt mye turistfyll.

Studiested: http://www.goethe.de/ins/de/ort/mue/deindex.htm