Logg inn

Dypdykk i amerikansk politikk

Der det hele startet. På George Washingtons plantasje, Mount Vernon.
Foto: Frode Pedersen
Der det hele startet. På George Washingtons plantasje, Mount Vernon. Foto: Frode Pedersen
  • Der det hele startet. På George Washingtons plantasje, Mount Vernon.
Foto: Frode Pedersen

Beskriv prosjektet ditt.

Washington-seminaret 2015: Sammen med rundt 30 personer fra norsk presse, politikk og kommunikasjon dro jeg til Washington og New York for å delta på årets Washington-seminar. Arrangørene bak seminaret, Kjell Terje Ringdal fra Norges Markedshøyskole, Tor Bang fra BI og Christoffer Gundersen fra Gambit HK hadde sydd sammen et intensivt ukeprogram der deltakerne fikk god innføring i tenkesettet til aktørene i amerikansk politikk, både på både republikansk og demokratisk side.

Vi møtte taleskriverne til Hillary Clinton, Ronald Reagan og informasjonssjefen til Marco Rubio. Vi fikk også møte forskere og ledere av tenketanker på begge sider, samt representanter for norsk diplomati i USA. Et høydepunkt var besøket i redaksjonen til Washington Post, der to erfarne politiske journalister og deres redaktør fortalte hvordan de dekket politiske saker. I tillegg var vi på guidede turer til flere minnesmerker i Washington, Capitol Hill, deltakelse i en gudstjeneste og omvisning på gården til George Washington - krydder som bidrar til å øke forståelsen av hvordan amerikanere ser på seg selv og sin plass i verden.

Hva gjør dette relevant for deg?

Jeg dekker ikke amerikansk politikk i det daglige, men som journalist må jeg alltid være beredt til å kunne steppe inn og skrive om nye områder. Amerikansk politikk og amerikansk valgkamp peger nyhetsbildet i Norge. Mange av de personene vi møtte, vil kunne være nyttige kontakter ved behov. Denne uken i Washington/New York har gitt meg bredere kunnskap om det mangfoldet som USA representerer.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Pluss: Jeg synes arrangørene har vært flinke til å få tak i relevante personer som er dyktige til å formidle sine meninger og erfaringer. Flere fortalte morsomme episoder fra sitt profesjonelle liv tett på amerikanske presidenter. Programmet var hektisk med få pauser, det tror jeg alle deltakerne satte pris på. Arrangørene var flinke formidle sin kunnskap og entusiasme for USA.

Minus: Det er selvsagt totalprisen for kurset: Over 60.000 kroner. Jeg bestilte tidlig og fikk dermed kurset til rabatert pris: 34.500 kroner. Fly t/r kostet rundt 5.000 kroner. Arrangørene hadde valgt hotell til 300 dollar natten (inkludert skatt). Når dollaren koster rundt 8,7 kroner, betyr det at hotellregningen for syv netter ender på over 18.000 kroner. Til arrangørenes forsvar: I oktober 2014 kostet en dollar i snitt 6,56 kroner – da hadde samme hotellregning endt på under 14.0000 kroner. Et alternativ er å bestille et billigere hotell på egenhånd, men dersom flere av deltakerne gjør dette, tror jeg det gode sosiale samspillet til gruppen blir redusert.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Prut på prisen. Flere av oss har spilt inn til arrangørene at totalprisen blir for høy, særlig for mediebedrifter med stadig strammere budsjetter. Arrangørene er opptatt av å fortsatt ha med seg journalister på deltakersiden, slik at dette er innspill som de har tatt med seg.

Studiested: http://www.washingtonseminaret.no/