Logg inn

Washingtonseminaret 2017

Washingtonseminaret 2017 hadde omtrent 30 deltakere. Det ble avsluttet med besøk i FN-bygningen i New York.
Washingtonseminaret 2017 hadde omtrent 30 deltakere. Det ble avsluttet med besøk i FN-bygningen i New York.
  • Washingtonseminaret 2017 hadde omtrent 30 deltakere. Det ble avsluttet med besøk i FN-bygningen i New York.
  • Mesteparten av seminaret foregår sentralt i Washington DC, med møter med lobbyister, pressefolk og politikere
  • Det siste året har vært dramatisk i amerikansk politikk. Da vi var i Washington ble tre personer som har jobbet i Trumps administrasjon pågrepet.
  • Vi var også i FN-bygningen og fikk se Sikkerhetsrådsrommet, som Norge har utsmykket.
  • Vi var i Washington Post for å høre hvordan de ser på debatten om fake news.

Beskriv prosjektet ditt.

Jeg deltok på Washingtonseminaret 2017, som hadde tittelen "Velkommen til Trumps Amerika". Dette er en seminar som har vært arrangert i 17 år og som har som mål å gi innsikt i amerikansk politikk.

Mange reiser dit i forbindelse med valgkamp. Årsaken til at jeg ville dra nettopp i år, var for å forstå mer av hvordan det politiske systemet i Washington fungerer etter det overraskende valget av Donald Trump som president. Hva skjer i Washington ett år etter presidentvalget? Jeg ønsket også å få større innsikt i årsakene til at Trump ble valgt, mot alle odds. Seminaret er en rekke møter med politiske insidere i Washington, både presse, lobbyister og politikere. Størstedelen av tiden var vi i Washington, men seminaret ble avsluttet i New York med besøk i den norske FN-delegasjonen.

Hva gjør dette relevant for deg?

Som nyhetssjef med lang bakgrunn i utenriksjournalistikk jobber jeg daglig med nyheter fra amerikansk politikk. Jeg har derfor stor nytte av å kjenne det politiske systemet i USA og å vite mer om hvordan politikken der utspiller seg. Det siste året har vært et usedvanlig i amerikansk politikk, derfor følte jeg behov for å oppdatere meg på hva som er situasjonen i dag.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Jeg synes jeg lærte mye på seminaret. Det var interessante foredragsholdere, spesielt fra republikansk side, som ga innsikt i splittelsen og polariseringen i det amerikanske samfunnet og i amerikansk offentlig debatt.

Mens vi var der, skjedde det mye dramatikk, med pågripelser i spesialetterforskningen om eventuelle russlandsforbindelser under valget.

Det var interessant å møte journalister, lobbyister og politikere som til daglig har sitt virke i Washington og som ser Trumps administrasjon fra ulike synspunkt. Det var god mulighet for å stille spørsmål underveis, hvilket gjorde det dynamisk. Kurset var proft lagt opp, der alt praktisk var lagt til rette for.

På minussiden vil jeg nevne at kurset er dyrt. Det kan gjøre terskelen for journalister til å reise dit høyere. I tillegg mener jeg at det kunne vært mer komprimert (altså færre dager). Jeg dro med vilje i et år uten valg fordi jeg var mest interessert i “den daglige driften” i Washington. Men det kan tenkes at det er mer intensitet hvis man drar i et valgår.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Jeg vil si at seminaret først og fremst er relevant for folk som jobber med politikk - enten utenriks- eller innenriks - og som følger nyhetsbildet tett. Jeg tror det er en fordel for journalister som reiser på dette seminaret å ha journalistvisum, og ikke kun vanlig turistvisum (ESTA).

Studiested: http://washingtonseminaret.no/