Logg inn

Velsmakende språkkurs i Toscanas hovedstad

Byen Radda i Chianti der vi var på skoletur.
Byen Radda i Chianti der vi var på skoletur.
  • Byen Radda i Chianti der vi var på skoletur.
  • Den italienske kokken Niccoló (til høyre) og jeg lager tagliatelle bolognese.
  • Lærer Fabrizio, Sveitsiske Rachel, brasilianske Emanuel og belgiske Sandro.
  • Skolefasaden i Firenze.
  • Jeg på kjøkkenet mens jeg lager vegetarisk lasagne.
  • I byen Arezzo.
  • Tårnene i Bologna.
  • Vi fikk trene oss på gamle eksamener mens vi hadde veiledning.

Beskriv prosjektet ditt.

Jeg søkte i utgangspunktet støtte for å få et kombinert språk- og matkurs for viderekomne i den sør-toskanske byen Siena. Matkurset var rettet mot profesjonelle og semi-profesjonelle kokker og andre som jobbet med mat. Dessverre var det for få søkere til det aktuelle kurset i Siena, så skolen besluttet seg for å flytte kurset til sin avdeling i Firenze - syv mil lenger nord - der det var flere søkere til kombi-kurset. Jeg har tidligere gått et lignende språkkurs i Italia og tatt en eksamen i italiensk på nivå B1. Denne gangen tok jeg en eksamen på nivå B2 - i tillegg til det viderekomne matkurset.

Språkkurset besto av to deler som varte tilsammen seks timer på morgen og formiddag - en bolk med vanlig klasseromsundervisning, samt en bolk med veiledning i mindre grupper. Elevene kommer bokstavelig talt fra hele verden - i min gruppe var det studenter fra Argentina, Brasil, Japan, Indonesia, Sveits, Belgia og Norge. Matkurset - som fysisk ble holdt på et såkalt kulinarisk akademi - skjedde på ettermiddagstid i to grupper med henholdsvis fire og fem deltakere, og varte fra kl 14 til cirka kl 18. I løpet av timene hadde vi i oppgave å preparere fire-fem forskjellige retter med utgangspunkt i det toskanske og romanske kjøkken. Også her var deltakerne fra hele verden - det var folk fra Bangladesh, Mexico, Ukraina, Sveits, Italia og Norge.

Hva gjør dette relevant for deg?

Jeg jobber som mat- og restaurantskribent i en rekke aviser i Nord-Norge (iTromsø, Harstad Tidende, Folkebladet m.fl). Italiensk mat og drikke kan høres eksotisk ut i Nord-Norge, men det er mange råvarer herfra som er populære ingredienser i det italienske kjøkken - saltfisk, tørrfisk, laks, skalldyr osv. Det moderne nordnorske kjøkkenet er også inspirert av Italia - så det å kombinere italiensk språk og mat har vært innertier for meg.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Språkskolen jeg har gått på er en av Italias største med filialer i Roma, Milano, Firenze og Siena. Språkkursene foregår utelukkende på italiensk, men holder forskjellige nivåer avhengig av forkunnskapene til deltakerne. Lærerne er profesjonelle, og læremidlene holder høyt nivå. Kursene krever mye egeninnsats, og en viss studievane. Det er ganske mye lekser og forberedelser som må gjøres - og lærerne krever studiedisiplin fra deltakerne. Vi var på to skoleturer - en til byene Greve og Arezzo i Toscana, og en tur til byen Bologna i Emilia-Romagna. Der besøkte vi vin- og matprodusenter, museer, kirker og lignende.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Forbered dere! Klasseromsundervisningen foregår etter et rullerende skjema der nye elever kommer inn i klassene hver mandag. Derfor bør man være litt "varm i trøya" før man starter for å ikke sakke etter. Kjøp et nettkurs eller gå på Folkeuniversitetet e.l. for å brushe opp kunnskapene dine i språk. Eksamensforberedelsene er litt annerledes, der tilpasser lærerne seg til ditt nivå, og legger opp undervisningen slik at du får mest mulig ut av timene. Matkurset forutsetter at du kan de grunnleggende tingene som det å kunne filetere fisk, partere kjøtt og kylling, lage pasta og sauser, at du kan bake brød og enklere kaker. Tempoet er også høyt i timene slik at det gjelder å holde koken oppe... Og en liten ting: restaurantbransjen i Italia er 30-40 år etter den norske når det kommer til arbeidsmiljø, hierarki osv. Det er ikke en god ide å komme trekkende med norske HMS-krav, for å si det sånn...

Studiested: http://www.scuolaleonardo.com/