Logg inn

Rumensk i Romania

Språkkurset foregikk ved Romanias eldste universitet i byen Iasi i nord-øst.
Språkkurset foregikk ved Romanias eldste universitet i byen Iasi i nord-øst.
  • Språkkurset foregikk ved Romanias eldste universitet i byen Iasi i nord-øst.
  • Hver dag spiste vi lunsj sammen i kantina.
  • Landskap fra en av mine turer nordover.
  • Hvert hus har sin egen vin.
  • Min nye venninne Olga!
  • Omvisning med arkeolog i kjelleren på det ærverdige kulturpalasset.
  • Til slutt fikk vi diplom og sertifikat.

Beskriv prosjektet ditt.

Jeg har deltatt på et treukers intensivt rumenskkurs i en av Romanias største byer, Iasi. Mitt mål har vært å lære rumensk slik at jeg kan bruke det journalistisk. Før jeg dro hadde jeg vært i Romania to somre, og jeg hadde deltatt på et kortere språkkurs ved den rumenske ambassaden i Oslo.

Hva gjør dette relevant for deg?

Rumensk er et språk få norske journalister behersker, og jeg har derfor fått en spisskompetanse. Jeg vil nå kunne lage saker fra Romania - det pågår for eksempel mye spennende antikorrupsjonsarbeid der som ikke nevnes i norske medier. Jeg kan også nå kommunisere med tiggerne på gata som vi ofte snakker om, men ikke med. I tillegg bor det også rundt 10.000 rumenere i Norge som jeg nå kan intervjue på deres eget språk.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Kurset i Iasi var organisert i regi av universitetet som har lang erfaring med å lære utlendinger rumensk, de har blant annet flere Erasmus-studenter hvert år. Jeg er svært godt fornøyd med selve språkundervisningen: Ved ankomst ble vi delt i grupper etter språknivå. Jeg havnet i ei gruppe på fire studenter og fikk derfor svært tett og personlig tilpasset oppfølging. Nivået i gruppa var akkurat så høyt at jeg måtte strekke meg det lille ekstra, noe som gjorde at jeg opplevde stor framgang på de tre ukene. Iasi er en flott by, og geografisk ligger den fint til for utflukter til de malte klostrene i Nord-Romania, og noen av mine medstudenter var også en helgetur over grensa til Moldova. I tillegg til språkundervisning kl 9-13 hver dag besto kurset også i foredrag om kultur og historie (kl 17-19). Disse forelesningene var av varierende kvalitet, og jeg valgte flere ganger å ikke delta. Det var også få organiserte aktiviteter utenom språkkurset, men jeg løste dette ved selv å dra på helgeutflukter for å få muligheten til å bruke språket enda mer. Jeg leide bil for å komme meg rundt, som både var billig og veldig praktisk. Kursdeltakerne var overveiende studenter i 20-årende, men også en bestefar på 70 fra Portugal og noen arbeidende i 30-årene. Til tross for litt slakk organisering av aktiviteter fra de ansvarlige, var vi ei sammensveiset gruppe studenter (fra 21 land) som sosialiserte på egenhånd. Mat og opphold var inkludert i prisen. Vi bodde i studentleiligheter med høy standard (air condition og kjøleskap på rommet) Det at vi bodde på samme sted bidro til et godt miljø.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Det er lurt å være klar over at sommerskolen i rumensk språk og kultur i Iasi arrangeres i juli, en av de varmeste månedet i Romania. Det finnes et lignende språkkurs lengre øst i Romania, i Brasov, som organiseres av det rumenske kulturinstituttet. Der tror jeg det er litt flere eldre deltakere (ikke bare 20-åringer), og jeg har også hørt at aktivitetene utenom språkkurset er bedre organiserte.