Logg inn

WASHINGTON-SEMINARET 2014

I was there!  Foran Det (lille) hvite hus!
I was there! Foran Det (lille) hvite hus!
  • I was there!  Foran Det (lille) hvite hus!
  • Skredderen til Barack Obama.  Ingen ungsau!
  • Vinca la Fleur - Bill Clintons taleskriver.
  • På Mount Vernon - George Washingtons hjem.

Beskriv prosjektet ditt.

Washington-seminaret er et fast prosjekt hvert år, som har eksistert i snart 15 år. Hovedformålet er å lære mer om USA og amerikansk politikk, og seminaret legges til november, for å få med seg valg i de årene det er det. Årets program: Fredag 31. oktober: Reise og innsjekking Lørdag 1. november: “House of Cards – introduction to D.C.» ◾Kl. 0930 Politisk sightseeing DC – i skyggen av Frank Underwood ◾Kl. 1300 Lunsj ◾Kl. 1400 «House of Cards» – media, valg og politikk i USA ◾Kl. 1500 «USA korrespondenten» Innledning ved NRKs korrespondent Gro Holm ◾Kl. 1630 Middag ◾Kl. 1930 Capitol Steps: Amerikansk politisk satire på sitt beste. Søndag 2. november: «Arven etter George Washington» ◾Kl. 0930 Christ Church, Alexandria ◾Kl. 1200 Mount Vernon, North Virginia ◾Kl. 15.30 «Rolling on the river» – Båttur på Potomac river Mandag 3. november: Beslutningstakere og påvirkere ◾Kl. 0900 Centre for American Progress (CAP) ◾Kl. 1200 Arbeidslunsj the Whittemore House ◾Kl. 1300 Phillip Morris International ◾Kl. 1400 Directorio Democratico Cubano ◾Kl. 1530 United States Senate ◾Kl. 2000 Fellesmiddag Zaytinya Tirsdag 4. november: «Politikk, budskap og taler» ◾Kl. 0900 “Cross cultural communication in US and Europe” ◾Kl. 1000 «A new way for the Republican Party?” ◾Kl. 1100 Taleskriving og budskapsformulering ◾Kl. 1230 Felles lunsj: La Tomate ◾Kl.1330 Amerikansk retorikk i norsk kontekst ◾Kl. 1430 Washingtonseminaret «Boot camp» ◾Kl. 2000 Fellesmiddag: Old Ebbitt Grill. ◾Kl. 23.00 Valgvake Onsdag 5. november: «Towards 2016» ◾Kl. 0900 Oppsummering av valget ◾Kl. 1000 The future of campaiging and big data» ◾Kl. 1130 Political communication and Elections ◾Kl. 1400 Tog til New York City. ◾Kl. 1800 Washington Square Hotel Torsdag 6. november: «Utenrikspolitikk, arkitektur og kunst i verdens hovedstad» ◾Kl. 0930 Norge, verden og FN ◾Kl. 1230 Byvandring på Manhattan ◾Kl. 1400 Snøhetta og 9/11 memorial museum ◾Kl. 1900 «Kunst og Champagne i NYC» ◾Kl. 2100 Avslutningsmiddag the Place Fredag 7. november: Oppsummering og hjemreise * Endringer kan komme

Hva gjør dette relevant for deg?

Man skulle kanskje tro at en garvet utenriksjournalist, som attpåtil har vært korrespondent i USA, ikke hadde bruk for noe som dette. Men min erfaring er at det alltid er noe å lære, og kontaktnettet kan aldri bli stort nok. Flere av punktene på programmet ga meg fornyet kunnskap om amerikansk politikk, og retningen USA går i. Og denne uken ble tid for en fordypning som det ofte ikke er rom for i en travel arbeidshverdag.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Seminaret har en stiv pris. Jeg vil si at 33500 kroner, der hverken reise, hotell eller mat er inkludert, er vel stivt. Value for Money er dette ikke, og jeg lurer jo på hvor stor fortjenesten er. 30 000 kroner pluss/minus og 48 deltakere, gir en stor sum. Og da bør seminaret være på toppnivå, og det er det ikke. Men når det er sagt: Enkelte av postene på programmet var lærerike. Som formiddagen hos CAP, Center for American Progress, som foretar spennende samfunnsanalyser. Eller FN-ambassadør Geir O. Pedersen, som var usedvanlig åpenhjertig og klar i sin analyse av USA. Eller taleskriverne Vinca la Fleur (Bill Clinton) og Clark Judge (Ronald Reagan) som ga spennende innsikt i livet bak kulissene hos en amerikansk president. I tillegg hadde jeg utbytte av møtet med stabssjefen til den republikanske mulige presidentkandidaten Marco Rubio. Mer på siden var møtet med den franske eldgamle skredderen til Barack Obama og andre amerikanske presidenter, pluss besøk på Mount Vernon, George Washingtons plantasje i Virginia. Men underholdende og morsomt det også. Av de mer kuriøse postene var en helseguru som var bragt til kurset av PHilip Morris (!) - en post på programmet kursledelsen åpenbart ikke hadde kontroll på. En cubansk propagandist, ledsaget av en politisk fange, var for så vidt interessant nok for en som følger Cuba nøye. Men ikke så relevant for kurset, fordi de ikke snakket om lobbyvirksomhet overfor amerikanerne. Som vi trodde de skulle gjøre. Antall deltakere var 48 - altfor mange. Jeg mener 30 burde være max, og heller ha færre reiseledere. Kanskje var det noe av grunnen til at logistikken ikke alltid virket, og at kursledelsen virket noe uforberedt. Når det er sagt: Deltakerne (flesteparten fra kommunikasjonsbransjen, men noen journalister) var interessante mennesker fra forskjellige deler av norsk samfunnsliv, og samværet med dem er noe som ga seminaret ekstra verdi.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Med seminaravgift, hoteller (veldig dyre), reise og mat kommer vi fort opp i 60 tusen kroner for denne uken. Fordelen er jo at alt er arrangert og at man slipper å tenke. Men med litt privat initiativ tror jeg man kan få minst like mye ut av et eget opplegg til en langt billigere penge.