Logg inn

Washingtonseminaret 2014

Deltakerne på Washingtonseminaret 2014 samlet foran Capitol Hill.
Deltakerne på Washingtonseminaret 2014 samlet foran Capitol Hill.
  • Deltakerne på Washingtonseminaret 2014 samlet foran Capitol Hill.

Beskriv prosjektet ditt.

Washingtonseminaret er en ukes intensivinnføring i amerikansk politikk, samtidig som man knytter kontakter med de andre norske deltakerne som kommer fra media, kommunikasjonsbransjen, politikk- og organisasjonsliv. På årets seminar stiftet vi bekjentskap med alt fra Obamas skredder til Reagan og Clintons taleskrivere, og fikk en innføring i aktuelle analyser fra den demokratiske tenketanken Centre for American Progress. Vi lærte om kampanjefinansiering av Thomas Mann fra Brookings Institution, og fikk førstehånds informasjon fra Obamas presidentkampanje fra Jen Higgins. I tillegg overvar vi mellomvalget 4. november, og var på besøk på Capitol Hill der vi møtte en av republikaneren Mario Rubios medarbeidere. Catalist-direktør Bob Blaemire ga en grundig innføring i bruken av "big data" som målrettet instrument i politiske kampanjer, og morgenen etter valget fikk vi oppsummering og analyser fra republikaneren Salmon Hood, og tidligere Norges-ambassadør Barry White. Seminaret ble avsluttet i New York, der FN-ambassadør Geir O. Pedersen ga en analyse av verdenssituasjonen sett fra FN. I tillegg til det rent faglige, var det en rekke sosiale aktiviteter som utflukt til George Washingtons plantasje og besøk hos kunstenren Vebjørn Sand i New York. Både i Washington og New York traff vi også norske korrespondenter som fortalte om sine erfaringer som journalist i dagens USA.

Hva gjør dette relevant for deg?

Som nyhetsjournalist med vekt på politikk var det svært nyttig å få innblikk bak kulissene i det amerikanske systemet, og å møte mennsker som både analyserte den dagsaktuelle situasjonen og fortalte om sine erfaringer i historisk perspektiv. Dette er kunnskap som har utvidet min horisont, og som jeg kan bruke i mitt videre arbeid. Det var også både nyttig og hyggelig å knytte nye kontakter med mennesker fra ulike deler av det norske samfunnslivet.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Et klart pluss var mønstringen av en rekke relevante forelesere med kunnskap, innsikt og engasjement. Pluss også for den sosiale settingen der vi minglet og ble kjent på tvers av yrker og arbeidsplasser. Minus for kostnadene: Kurset er svært dyrt for journalister, totalt kom det på 60.000 kroner med kursavgift, reise og opphold. Dette kan desverre være vanskelig å finansiere med dagens anstrengte medieøkonomi.