Logg inn

Ekstrafrist: Datastøttet journalistikk (Kurset er avlyst!)





I fremtiden vil det bli økende etterspørsel etter journalister som har evne og kunnskap til å analysere og presentere store mengder informasjon.







I samarbeid med Instistutt for Journalistikk arrangerer Stup kurs i Computer Assisted Reporting (CAR), på norsk datastøttet journalistikk. Dette har blitt ett av grepene i verktøyskrinet for mange redaksjoner over hele verden, og i USA arrangeres årlige konferanser i temaet. Men de aller fleste norske journalister er fortsatt mer kjent med musearm enn Excel-ark. 



Dette vil Stup gjøre noe med. I samarbeid med Institutt for Journalisitikk arrangerer vi en ukes kurs i datastøttet journalistikk.







Bare fantasien setter grenser



Journalistikk ut fra store datamengder gir store muligheter for egenproduserte saker og nye innfallsvinkler.  Data betyr ikke nødvendigvis tall - det kan være alt fra skattelister, sykehjemsplasser og regnskaper til hundretusener av dokumenter. Dette er gode kilder til journalistisk arbeid, og bare fantasien setter grenser for hva du kan få ut av dem.  



Den gode nyheten er at mange av verktøyene vi disponerer i dag er i stand til å få ut essensen av enorme mengder informasjon. Du har både datamaskinen og programmene allerede. Det du trenger er ikke ingeniørutdannelse, men en innføring i hvordan du finner ut av informasjonen. Og det beste av alt: computeren gjør mye av jobben.







Hva skjer på kurset?



I løpet av en uke på kurs får du en grundig innføring i datastøttet journalistikk. Undervisningen er lagt opp med en blanding av forelesninger og praktiske oppgaver. Du møter forelesere fra redaksjonelle miljøer i inn- og utland som holder et høyt nivå innen sitt fagfelt.







Vi begynner med å se på muligheter og begrensninger:



Hvordan stiller man spørsmål til en database?



Hvordan utfører man kildekritikk?



Hvor finner man de gode kildene?



Hvordan presenterer man det man finner?







Deretter får du en innføring i noen av de mest grunnleggende og viktigste verktøyene for å komme i gang. Etter endt kurs vil du ha kunnskap til å bygge dine egne databaser for videre arbeid i redaksjonen. 







Er dette noe for deg?



Målgruppen er journalister med interesse for å lære seg datastøttet journalistikk. Du må være godt kjent med bruk av pc som arbeidsverktøy, og det er en fordel med grunnleggende kunnskaper om blant annet regneark. Deltakerne må ha med bærbar PC med full Office-pakke.



Det aller viktigste er at du kjenner igjen kimen til en god sak når du ser en, og har den journalistiske nysgjerrigheten intakt.







Kursfakta



Når:
mars-april 2012. Nøyaktige datoer kommer senere



Hvor: Institutt for Journalsitikk, Fredrikstad



Varighet: Kurset begynner mandag morgen og avsluttes etter lunsj fredag.



Kursansvarlig:
Ståle deLange Kofoed, IJ



Deltakerliste

Martinsen, Anders (Frilanser)
Haram, Willy (Haramsnytt)
Furuhaug, Roy (TV2)
Opheim, Steffen (Bergensavisen)
Nekstad, Vegard (Fædrelandsvennen)
Kristensen, Jørgen Dahl (Budstikka)