Logg inn

Tysk – språk, politikk og næringsliv


Tyskland er Norges viktigste partner i Europa. Forbindelsene berører de fleste politiske, kulturelle og økonomiske aspekter. Tyskland er Norges tredje største eksportmarked og vår nest største handelspartner. Tyskland er et viktig marked for norsk gass, fisk og bildeler, og det største markedet for norsk reiselivsnæring. Samarbeidet innen næringsliv, teknologi, forskning, vitenskap og forsvar er betydelig. De kulturelle båndene mellom Tyskland og Norge er meget sterke, og Tyskland er et av de aller viktigste markedene for alle deler av norsk kunst og kultur.

På dette Stup-kurset, som går over en uke i begynnelsen av september 2012, vil vi se nærmere på forholdene mellom Norge og Tyskland  på områdene politikk og næringsliv. Vi er innom spørsmål som hvor stort det norske økonomiske nærværet er, og først og fremst de store og viktige spørsmålene i tysk politikk og næringsliv. Vi går gjennom det tyske demokratiske systemet, og må naturlig diskutere tyskernes forhold til Eurosamarbeidet og støtte til land i gjeldskrise.

For å delta på dette kurset bør du ha noe kunnskap i tysk språk (videregående skole). Vi  legger opp til å bruke omtrent halve kurstiden til intensiv språkundervisning, med hovedfokus på politisk- og næringslivstysk.

Sted: Goethe Institut, Berlin
Tid: Avreise søndag 2. september med kursstart mandag 3. september. Avslutning fredag 8. september 2012.
Antall deltakere: 12
Kursleder: Karl-Martin Bakke, IJ              

Deltakerliste

Reinertsen, Rune Øidne (Fædrelandsvennen)
Mjelva, Hans K. (Bergens Tidende)
Nikolaisen, Per-Ivar (Frilanser)
Løwer, Øystein (TV2)
Gundersen, Ina (Stavanger Aftenblad)
Hult, Kine (Stavanger Aftenblad)
Jakobsen, Øyvind (Egmont Publishing )
lium, per arne (TV2)
Eikeseth, Unni (NRK Tyholt)