Logg inn

Utenriksjournalistikk for frilansere

Lær utenriksjournalistikk i London av noen av verdens beste utenrikskorrespondenter 

5. til 9. september arrangerer STUP et femdagers kurs i London for frilansere som ønsker å levere tekst, foto og video fra utlandet. Søknadsfrist 8. juli.

Kurset inkluderer reise og opphold og er gratis for de som blir tatt ut. Kun for medlemmer i Frilansjournalistene/NJ.

Lær av noen av verdens beste journalister

Tre av dagene blir det undervist på norsk og to på engelsk. De to sistnevnte dagene vil foregå som Masterclasses på avisen The Guardian med deres dyktige utenrikskorrespondenter. 

Hvem trenger egentlig frilans-korrespondenter? Sør-Europa korrespondent John Hooper vil dele sine erfaringer fra 22 år som utenriks frilansjournalist og snakke om fordelene, ulempene og risikoene. Hva er frilanserens fordel kontra den fastansatte, og betydningen av å være språkmektig. Nyhetsverdier for spesial- og utenrikskorrespondenter vil også bli vektlagt.

Den audiovisuelle delen vil John Domokos, videoprodusent for The Guardian, med erfaring fra bl.a. Syria og Tahir plassen i Kairo, ta seg av.

Jon Henly, prisbelønt multimedia-reporter med erfaring fra Øst-Europa, Afrika, Sør-Amerika, Afganistan og Scandinavia skal snakke om sosiale medier for utenrikskorrespondenter.

Avisens Jerusalem-korrespondent Harriet Sherwood, som er tidligere nyhets- og innenriksredaktør, skal snakke om journalistikk i repressive og fiendtlige miljøer.  

Tone Sutterud og Nina Rangøy, begge frilansere bosatt i London, med mer en 25 års utenrikserfaring, og leverandører av tekst og foto til de store norske dagsavisene og ukeblader, vil lede oss gjennom kurset og snakke om å finne sin nisje blant faste korrespondenter, samt å være sin egen merkevare.

Vibeke Knoop Rachline med lang erfaring fra Dagbladet og Aftenposten vil gi oss en ”frilans-selfie” fra Paris.

Fotograf Roger Brendhagen med base i Norge, leverer bilder til bl.a. National Geographics. Han er mye på reisefot og vil vise hvordan du finner historiene, forteller dem ved hjelp av bilder, og gi praktiske råd og tips om hvordan du selger historiene. Samt bruken av sosiale medier og nettverk på reisen, og nytten av godt forhåndsarbeid.  
  
Kristin Stoltenberg, redaktør for bolig- og reisetoff i Riks AS (Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Fædrelandsvennen og Adresseavisen), kjøper inn 4-5 store utenrikssaker fra frilansere hver uke. Hun snakker fra desken som ståsted, om hvordan du får solgt sakene dine til norske medier.           

Inntil 12 deltakere gis mulighet for å delta på kurset. Frilansere kan få tapt arbeidsfortjeneste på 4000 kr uka. Søk om tapt arbeidsfortjeneste når du melder deg på. Deltagelse gir 5 års karantene i FriStup. 

Kursansvarlig: Ann-Magrit Berge, Frilansjournalistene/NJ. 

 

Deltakerliste

Hugo, Ryvik (Frilanser)
Straube, Jo (Jakt & Fiske)
Brakestad, Morten (Frilanser)
Svendsen, Caroline Marie (Frilanser)
Dyson, Astrid (Frilanser)
Barth, Inger Synnøve B (Frilanser)
Høholt, Henning (Frilanser)
Herland, Ole Geir (Frilanser)
Eliassen, Aashild (Frilanser)
Five, Henriette (Frilanser)
Valum, Sidsel (Frilanser)