Logg inn

Lær mer om datastøttet journalistikk

Bli med Stup og SKUP til verdens største konferanse i datagraving – NICAR 2017. Men før det varmer vi opp med første samling på Data-SKUP allerede 8. oktober 2016. 

Påmeldingsfrist søndag 2. oktober. Husk å skrive i begrunnelsen for søknaden hvorfor det er interessant og relevant for deg å være med på data-SKUP og NICAR 2017.

Dato: 8. oktober 2016 og 26.februar-6.mars 2017
Sted: Oslo, New York, Tampa og Jacsonville i Florida. 
Kursleder: John Bones, SKUP
Antall plasser: 10

I tre år på rad har STUP/SKUP arrangert kurs i forbindelse med NICAR-konferansen i USA. I 2017 bygger vi videre på erfaringene fra de tre første årene, og det innebærer individuell veiledning, bedriftsbesøk og lunsjmøter med ledende personer i amerikansk, undersøkende datajournalistikk.

Nytt i år er at vi i tillegg legger inn Data-SKUP som første samling, og deltagelsen her er selvfølgelig også gratis. Målet, foruten å delta på spennende og lærerike kurs på data-SKUP, er å samle gruppen, etablere nettverk, samt tilegne kunnskap og erfaring som gjør deg virkelig forberedt til NICAR. 

Les mer om data-SKUP

Om NICAR

Vi deltar på kurs med noen av de beste amerikanske gravejournalistene. Opplegget er tilrettelagt for journalister som vil lære om datajournalistikk, og som i utgangspunktet har begrensede kunnskaper om emnet.

Kursleder er John Bones, styremedlem i SKUP. Han har deltatt på 12 tidligere NICAR-konferanser, de siste syv årene også som foredragsholder og kjenner miljøet godt. Han ledet tilsvarende kurs i 2014, 2015 og 2016 og har ellers forelest på Global Investigative Journalism og ulike internasjonale konferanser flere ganger. Han var også ansvarlig for kursene i datajournalstikk på Global-konferansen på Lillehammer i oktober.

Bedriftsbesøk/lunsjmøter/reiserute

Bedriftsbesøk har alltid være en suksess på NICAR-turene. 
I Florida er det planlagt besøk i Tampa Bay Times og Sarasota Herald-Tribune. Disse redaksjonene omtales som de beste på undersøkende datajournalistikk i Florida. John har inngått en intensjonsavtale om besøk i Tampa Bay Times med avisens ledelse for undersøkende journalistikk. 

Planlagt reiserute er slik: 
Søndag 26. februar er det avreise Oslo, ankomst New York. Besøk i The New York Times og WSJ mandag. Reise til Tampa, Florida tirsdag morgen og besøk i Tampa Bay Times tirsdag ettermiddag. Besøk i Sarasota Herald Tribune onsdag morgen, til Jacksonville onsdag formiddag. Konferansen starter torsdag.

Gjennom lunsjmøter under konferansen gis deltagerne en unik mulighet til å bli kjent med de ledende personene innen amerikansk datajournalistikk.

Praktisk informasjon om data-SKUP blir sendt ut til deltagerne. 

Har du spørmål, kontakt kursansvarlig i Stup Halvor Borse


Deltakerliste

Furuly, Jan Gunnar (Aftenposten)
Vikan, Jonas (E24 Dine Penger)
Nilsson, Jonas (VG)
Øvrelid, Bjørn Erik (Trønder-avisa)
Strøm, Trond J. (Aftenposten)
Wikøren, Mona (Lister)
Gustad, Ragnhild (Bladet Nordlys)
Selbo Torset, Nina (Aftenposten)
Brenna, Jarle Grivi (VG)
Helgesen, Stine (Haugesunds Avis)
Johannessen, Marthe Synnøve (Frilanser)