Logg inn

Graving i store data

(Studiesamling 4+1 dag) 

Tilgang på store datasett, som skattelister, aksjonærregister, eiendom- og foretaksinfo blir stadig bedre. Kurset gir en innføring i de mest brukte databaseverktøyene for at deltakerne skal kunne lage saker basert på store datasett.

Tidspunkt: 27. november til 30. november 2017 + en oppfølgingsdag

Sted: Fredrikstad

Kursleder: Espen Andersen, utvikler og journalist i NRKs digitale, undersøkende redaksjon. Espen utforsker nye måter å drive journalistikk på, gjerne ved hjelp av databaser og nettpresentasjoner. Han er også medlem i Norsk Presseforbunds offentlighetsutvalg.

Antall deltakere: 10

Målgruppe: Journalister som har gode, grunnleggende datakunnskaper og som ønsker å øke sin kompetanse på datagraving. Krim- og nyhetsjournalister.

Forkunnskaper: Deltakerne må ha gode, grunnleggende datakunnskaper. 

Påmeldingsfrist: fredag 3. november 2017

Kursbeskrivelse: Tilgangen på store datasett, som for eksempel skattelister, aksjonærregisteret, eiendomsopplysninger, kartdata og foretaksinformasjon blir stadig bedre. Men journalister flest er avhengige av teknikere for å dra nytte av slikt materiale. Dette kurset tar sikte på å gi journalister kunnskaper nok til selv å gyve løs på databasejournalistikk.

Deltakerne får en innføring i de mest brukte databaseverktøyene og lærer hvordan de kan laste inn datafiler og deretter gjøre avanserte spørringer mot basene.

Kurset baserer seg på kostnadsfri programvare med åpen kildekode, og passer for både PC og Mac-brukere. Deltakerne må ha gode grunnleggende kunnskaper i bruk av pc, samt stille med egen maskin med minst 20 GB ledig diskplass.

Kursmål: Journalistikk basert på store datasett gir helt nye muligheter til å lage interessant og samfunnsendrende saker. Kurset skal gi deltakerne verktøyene de trenger for å kunne jobbe godt med datajournalistikk.

Dersom du har spørsmål ta kontakt med kursansvarlig i Stup Helene Cowman.  

Studiesamlingen er gratis for personer omfattet av MBL-Stup og FriStup. Stups ansiennitets- og karanteneregler gjelder for studieturen. 

 

Deltakerliste

Ytreberg, Rune (Dagens Næringsliv)
Bjerva, Hans Petter (Aust-Agder Blad)
Torgny, Hasås (LO Media)
Thorgrimsen, Tone (Nationen)
Bergum, Bernt Ivar (Hallingdølen)
Leer-Salvesen, Tarjei (Fædrelandsvennen)
Stormark, Kjetil (Frilanser)
Gundersen, Ina (Stavanger Aftenblad)
Dvergedal, Pernille (Mastiff AS)
Skogmo, Øyvind Adrian (Lindesnes Avis)