Logg inn

Datagraving med NICAR 2019 og Data-SKUP

Bli med Stup og SKUP til verdens største konferanse i datagraving – NICAR 2019. Men før det varmer vi opp med første samling på Data-SKUP 27. oktober 2018.

Påmeldingsfrist fredag 22. juni 2018. Husk å skrive i begrunnelsen for søknaden hvorfor det er interessant og relevant for deg å være med på Data-SKUP og NICAR 2019.

Dato: 27. oktober 2018 (Data-SKUP i Oslo) og 2.-10.mars 2019 (NICAR 2019 i USA)
Sted: Oslo og Newport Beach, California. 
Kursleder: John Bones, SKUP
Antall plasser: 10

I fem år på rad har STUP/SKUP arrangert kurs i forbindelse med NICAR-konferansen i USA. I 2019 bygger vi videre på erfaringene fra de fem første årene, og det innebærer individuell veiledning, bedriftsbesøk og lunsjmøter med ledende personer i amerikansk, undersøkende datajournalistikk.

Dagskonferansen Data-SKUP legges inn som første samling, og deltagelsen her er selvfølgelig også gratis. Målet, foruten å delta på spennende og lærerike kurs på Data-SKUP, er å samle gruppen, etablere nettverk, samt tilegne kunnskap og erfaring som gjør deg virkelig forberedt til NICAR. I år utvides konferansen fra 30 til 42 sesjoner, og de fleste gir praktisk undervisning i bruk av ulike verktøyer.

Les mer om Data-SKUP

Om NICAR
Vi deltar på kurs med noen av de beste amerikanske gravejournalistene. Opplegget er tilrettelagt for journalister som vil lære om datajournalistikk, og som i utgangspunktet har begrensede kunnskaper om emnet.

Kursleder er John Bones, daglig leder i SKUP. Han har deltatt på 14 tidligere NICAR-konferanser og tre IRE-konferanser, de siste ni årene også som foredragsholder og kjenner miljøet godt. Han ledet tilsvarende kurs i 2014, 2015, 2016, 2017 og 2018 og har ellers forelest på Global Investigative Journalism Conference og ulike internasjonale konferanser flere ganger. Han var også ansvarlig for kursene i datajournalistikk på Global-konferansen på Lillehammer i 2015.

Bedriftsbesøk/lunsjmøter/reiserute:
Vi reiser direkte til Los Angeles og kjører deretter ned til konferansehotellet i Newport Beach. Dette er utgangspunktet for dagsturer til mediebedrifter i området i dagene før NICAR-konferansen starter. Ved tidligere kurs har bedriftsbesøkene vært en suksess, og for 2019 er det inngått avtaler med Los Angeles Times, den store TV-kanalen, KNBC-TV, Orange County Register, samt dataredaktørene i NBCUniversal og Reuters.

Når NICAR-konferansen starter, blir det hver dag lunsjmøter med ledende personer innen amerikansk datajournalistikk. Under bedriftsbesøkene og lunsjmøtene har deltakerne en unik mulighet til å knytte kontakt med toneangivende, undersøkende datajournalister fra noen av de største mediene i USA. Det tas sikte på møter med journalister fra blant annet The New York Times, Wall Street Journal og ProPublica. Endelig program vil komme på plass senere.

Praktisk informasjon om Data-SKUP blir sendt ut til deltagerne. 

Har du spørsmål, kontakt kursansvarlig i Stup, Janne Nermo.

Studieturen er gratis for personer omfattet av MBL-Stup og Fri-Stup.
Stups ansiennitets- og karanteneregler gjelder for studieturen. 

Deltakerliste

Taalesen, Hanne (TV2)
Takla, Einar (Dagens Næringsliv)
Gerhard, Flaaten (Bergens Tidende)
Lars, Kvamme (Bergens Tidende)
Moe, Lasse (Dagens Medisin)
Johnsen, Christer Solbakk (Adresseavisen)
Arntsen, Erlend Ofte (VG)
Risa, Elisabeth (Stavanger Aftenblad)
Doksheim, Therese (Dagbladet)
Gardar, Jogvan Hugo (Frilanser)