Logg inn

NRK-STUP: XL-reportasjen i Sopot

NRK-STUP kurs - XL-reportasjen
Sopot i Polen – 2. – 7. juni 2019

 XL-reportasjen, longreads, longforms, singler, langsaker, historier – barnet har mange navn, men alt dreier seg om det samme – lange saker som er bygget opp og skrevet slik at folk forhåpentligvis vil bruke mye tid på dem. Og de gode blir lest. Det er målt lesetider på bortimot 35 minutter på langsaker. Dette er et kurs om hvordan du lager dem. 

Mens det for noen år siden nesten utelukkende var lange reportasjer som ble produsert, ser vi i dag at det krystalliserer seg ut særlig tre typer saker som får det lange formatet. Vi skal se på og analysere noen av dem allerede første dag på kurset. 

Den andre dagen går vi over til å se på fortellestrukturene i langsaker; hvordan de er delt opp i sekvenser, hva slags dramaturgi de har og hva som er det gjennomgående temaet (superhistorien). Deretter kikker vi på virkemidlene: tidsskifter, perspektivskifter, temposkifter, overganger, scener, beskrivelser, dialog , sitater og sitatbruk og diskuterer når jeg-et har en plass i historien. Dag 3 starter vi med et par øvelser i Sopot, og ser hva slags scener og beskrivelser dere kan lage. Dagen avsluttes med et blikk på de språklige valgene – hvordan vi bruker setninger, substantiver, verb, adjektiver, adverb, bindeord, lyd, smak og lukt. 

Nest siste dag er avsatt til den digitale historiefortellingen. Digitalredaktør Stinne Andreasen fra Kristeligt Dagblad i København er Danmarks mest prisbelønte, og hun skal lose oss gjennom de metodene  KD bruker til å fange leseren – alt fra korsang til håndskrevne historier. 

Fredagen går vi gjennom og diskuterer ideer deltakerne har til egne langsaker. Alle må ha forberedt en presentasjon på to-tre minutter om sin idé. 

Kursleder er Asgeir Olden. Han har jobbet i norske medier i over 30 år, og har hatt ansvaret for det meste av IJs skrivekurs de siste 13 årene.

NRK- STUPs ansiennitets- og karanteneregler gjelder for studieturen. 


Deltakerliste

Wormdal, Bård (NRK Troms og Finnmark)
Maret Biret, Oskal (NRK Sámi Radio)
Schaubert, Vicky (NRK Marienlyst)
Ansari, Atta (NRK Marienlyst)
Syversen, Anne Cathrine (NRK Telemark)
Jørgensen, Karina (NRK Marienlyst)
wirsching, anne (NRK Sørlandet)
Blom, Hans Petter (NRK Marienlyst)
Moe, Kirsti (NRK Tyholt)
Ness, Kaja Kristin (NRK Trøndelag)
Hagen, Maren Kvamme (NRK Marienlyst)
Rauk, Ingunn (NRK Marienlyst)