Logg inn

DET FORTELLENDE PORTRETTET

Bli med FriStup på fotoworkshop i London 19. til 23. september!

London fotografene Nina Rangøy og Jørn Tomter, som tilsammen har 50 års fartstid som fotografer i storbyen, inviterer til en fotoworkshop der det fortellende portrettet står i fokus. I den lokale bydelen i Hackney skal du lære å ta regi på portrettet, tenke journalistisk og konseptuelt mens du har kontroll på det tekniske, innholdsmessige og det mellom-menneskelige. Under workshopen vil vi ha et persongalleri klare til fotografering for deg, men du vil samtidig bli utfordret til å finne ditt eget prosjekt som forteller historier om stedet og menneskene du møter her.

Glem Trafalgar Square og Picadilly Circus.  Tenk heller østkant-slitne bokseklubber og gate murals, tanter fra Karibia som driver butikk, blandet med kule hipstere og trendy kaffebarer. Personlighetene og karikaturene du kjenner igjen fra litteratur, tv og musikk skal du nå få møte og fotografere selv. Vi gir deg inngangen til disse menneskene og miljøene, og legger opp til spennende dager der du vil lære hvordan du på kort tid oppnår kontakt, finner ide og mening, og fotograferer kvalitetsportretter som forteller en historie.

På kurset lærer du:

  • Fotografens forskjellige fortellervinkel
  • Hvordan skape kontakt og ta regi i øyeblikket
  • Hvordan fortelle en historie gjennom miljø og omgivelser
  • Hvordan finne og gjennomføre ditt eget prosjekt
  • Tekniske løsninger – naturlig lys, kamerablitz, lysanlegg
  • Redigering og utvelgelse

Workshopen passer for deg som er litt øvet og kan det grunnleggende av fototeknikk. Kan hende har du fotografert mye, men likevel ikke har tatt så mange portretter der du har bedt ukjente mennesker stille opp på din ide? Som frilans journalist trenger du mestre dette i jobben din, og som frilans fotograf som har mye av dette inne, vil workshopen være en fantastisk anledning til å få to erfarne fotografers feedback på dine bilder! Uansett lover vi deg fem lærerike og innholdsrike dager. 

Dette blir en utfordrende workshop der vi inviterer deg til å gå litt utenfor komfortsonen. I ukjent miljø og med fremmede mennesker skal du tørre å ta regi og by på deg selv. Mens vi veileder og gir deg tett oppfølging, er målet at du lærer hvordan
du takler det ukjente og uforutsigbare, mens du holder fokus på bilde-ide, kvalitet og resultat. Du skal kunne reiser hjem med erfaringen av at du har klart å komme i kontakt med et ekte bymiljø - i et av Londons kuleste nabolag - med portretter du kan være stolt av og bygge videre på. Jørn og Nina har jobbet med alle portrettets uttrykksmåter over lang tid, gjennom oppdrag for aviser, reklame, business, tradisjonell fotostudio-fotografering og egne personlige prosjekter. Fra nyhet og dokumentar, til konseptuelle prosjekter, byr vi på all den lærdom og erfaring vi har, og gleder oss enormt til å inspirere deg.

Som spesiell bonus vil vi få besøk av Neil Burgess. Neil har jobbet som direktør for Magnum i New York og London og han grunnla og drev byrået NB Pictures i London hvor han representerte store navn som Sebastiao Salgado, Annie Leibovitz og Don McCullin. Han var dessuten styreleder for juryen til World Press Photo to ganger. Han brenner for fotografiet og har en enorm kunnskap etter nær 40 år i industrien. I tillegg til å dele med oss sin kunnskap om og tanker om portrettet, vil han også være med på å vurdere bildene du tar.

Kursholderne 

Nina Rangøy flyttet til London i 1989 for å frilanse for VG – etter å ha studert på Norsk Pressefotografskole ved Institutt for Journalistikk. 30 år senere, med en Mastergrad fra Goldsmith College og grunn-utdannelse som lærer, er hun fremdeles bosatt i storbyen og jobber regelmessig for et bredt spekter av nordiske aviser som bl.a VG, Aftenposten, Scanpix, Dagens Næringsliv, Bergens Tidende, Dagens Nyheter, Sydsvenska Dagbladet, og bedrifter som bl.a Det Norske Veritas DNV GL, Den Norske Bank, og Wikborg Rein. I to år var hun ansvarlig for fotojournalistikk undervisningen på City & Islington College og under OL i London var hun vise-fotosjef på en av sports-arenaene. I august 2019 inviterer hun til sin sjette fotoworkshop i Venezia. I 2018 var hun nominert til `Portrait of Britain` og i august i år stiller hun ut en serie portretter på Fotografiens Hus i Oslo som hun har kalt Being British. 

Jørn Tomter studerte fotografi på London College of Printing (nå LCC) 1997-2000 og har siden det jobbet som fotograf i London og Berlin. Bildene hans har alltid det
menneskelige i fokus og han trives best med å dokumentere miljøer over tid. I 2007 publiserte han boken The Norwegian Way som dokumenterte russefeiringen over fem år med forord av Erlend Loe. Tidlig i 2011, etter to års opphold i Berlin, flyttet han tilbake til London og startet arbeidet med I Love Chatsworth (ILCR) for bla vise at en fotograf kan finne interessante historier i sitt eget nabolag. ILCR startet som en dokumentar av mennesker i nærmiljøet, og har blitt svært populært. Prosjektet gis nå ut som et eget magasin med bidragsytere til tekst og design, og har så langt er gitt ut 6 nummere, med følgere fra hele verden. Nylig ble et av bildene til Jørn fra ILCR valgt ut blant 8000 innsendte bilder til den prestisjefylte 'Portrait of Britain' konkurransen.  Ved siden av egne prosjekt jobber Jørn som kommersiell og redaksjonell fotograf for bl a D2, Monocle, Getty Images og diverse reklamebyrå.  Han er representert av Tea & Water Pictures med kontorer i London og New York. 

Stups ansiennitets- og karanteneregler gjelder for studieturen.

Ta kontakt med Ståle Lidsheim dersom du har spørsmål.