Logg inn

Datagraving med NICAR 2020 og Data-SKUP

Bli med Stup til verdens største konferanse i datagraving – NICAR 2020. Men før det varmer vi opp med første samling på Data-SKUP 26. oktober 2019.

Søknadsfrist: 1. september 2019. Husk å skrive i begrunnelsen for søknaden hvorfor det er interessant og relevant for deg å være med på Data-SKUP og NICAR 2020.

Dato: 26. oktober 2019 (Data-SKUP i Oslo) og 29. februar-8. mars 2020 (NICAR 2020 i USA)

Sted: Oslo, New York og New Orleans. 

Kursleder: John Bones, SKUP.

Antall plasser: 10

I seks år på rad har Stup/SKUP arrangert kurs i forbindelse med NICAR-konferansen i USA. I 2020 bygger vi videre på erfaringene fra de seks første årene, og det innebærer individuell veiledning, bedriftsbesøk og lunsjmøter med ledende personer i amerikansk, undersøkende datajournalistikk.

Dagskonferansen Data-SKUP legges inn som første samling, og deltagelsen her er selvfølgelig også gratis. Målet, foruten å delta på spennende og lærerike kurs på Data-SKUP, er å samle gruppen, etablere nettverk, samt tilegne kunnskap og erfaring som gjør deg virkelig forberedt til NICAR. I år utvides Data-SKUP fra 42 til 48 sesjoner, og de fleste gir praktisk undervisning i bruk av ulike verktøyer.

Les mer om Data-SKUP

Om NICAR
Vi deltar på kurs med noen av de beste amerikanske gravejournalistene. Opplegget er tilrettelagt for journalister som vil lære om datajournalistikk, og kurset og konferansen passer både for drevne datajournalister og journalister som i utgangspunktet har begrensede kunnskaper om emnet.

Kursleder er John Bones, daglig leder i SKUP. Han har deltatt på 15 tidligere NICAR-konferanser og fire IRE-konferanser, de siste ti årene også som foredragsholder og kjenner miljøet godt. Han ledet tilsvarende kurs i 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 og 2019 og har ellers forelest på Global Investigative Journalism Conference og ulike internasjonale konferanser flere ganger. Han var også ansvarlig for kursene i datajournalistikk på Global-konferansen på Lillehammer i 2015.

Bedriftsbesøk/lunsjmøter/reiserute:
Vi reiser først til New York, der vi besøker datateamene i NBC News, The New York
Times og The Wall Street Journal. Deretter reiser vi til New Orleans, der det er inngått avtaler om bedriftsbesøk i den lokale TV-stasjonen FOX8, breddeavisen The Times Picayune og dataredaksjonen til nyhetsbyrået Associated Press.

Før NICAR-konferansen starter, vil det bli gjort en systematisk gjennomgang av programmet, slik at hver enkelt deltager kan finne de kursene som passer best. Under konferansen blir det hver dag lunsjmøter med ledende personer innen amerikansk datajournalistikk. Under bedriftsbesøkene og lunsjmøtene har deltakerne en unik mulighet til å knytte kontakt med toneangivende, undersøkende datajournalister fra noen av de største mediene i USA. Endelig program vil komme på plass senere.

Praktisk informasjon om Data-SKUP blir sendt ut til deltagerne. 

Har du spørsmål, kontakt kursansvarlig i Stup, Janne Nermo.

Studieturen er gratis for personer omfattet av MBL-Stup og Fri-Stup. Stups ansiennitets- og karanteneregler gjelder for studieturen. 


Deltakerliste

Nilsson, Jonas (VG)
Vikan, Jonas (E24 Dine Penger)
Strøm, Trond J. (Aftenposten)
Øvrelid, Bjørn Erik (Trønder-avisa)
Wikøren, Mona (Lister)
Norman, Mona Grivi (VG)
Høydal, Håkon (VG)
Furuly, Jan Gunnar (Aftenposten)
Selbo Torset, Nina (Aftenposten)
Eystein, Røssum (Bergens Tidende)