Logg inn

På jakt etter kilden

Hvordan finner du de beste kildene? Og hvordan får du dem til å fortelle? Hvordan pleier du og beskytter dem? Hvordan unngår du at kildene bruker deg? Kurset gir deg alt du trenger for å finne, rekruttere og håndtere kilder på beste måte.

Tidspunkt: 9. - 10. desember 2019 i København + en oppfølgingsdag i januar/februar 2020 (webinar)

Kursledere: Mette Mayli Albæk og Louise Dalsgaard

Målgruppe: Alle som driver med undersøkende journalistikk og som er omfattet av STUP-ordningen

Søknadsfrist: 28. oktober. Husk å skrive en begrunnet søknad for hvorfor det er interessant og relevant for deg å være med på dette kurset.

Kursbeskrivelse:
Gode kilder er gull verdt for journalister. Men de er ikke alltid lett å finne dem. Hvordan får man kilder hos myndigheter, i politiet eller i lukkede kriminelle miljøer? Hvordan får man sårbare kilder til å stille opp og fortelle sine historier? På dette unike kildekurset får du god, praktisk kunnskap om kildearbeid fra noen av Danmarks beste journalister:

  • Michael Lund er en av journalistene bak den prisvinnende dekningen av hvitvaskingsskandalen i Danske Bank. På kurset deler han sine beste tips om kildearbeid
  • Kurslederne Mette Mayli Albæk og Louise Dalsgaard har skrevet bøker
    og laget tv-dokumentarer om islamistiske miljøer og terrornettverk. De lærer
    kursdeltakerne om hvordan man best skaffer og tar vare på kilder
  • Sist, men ikke minst, vil en tidligere kildefører i politiet vise hvordan de jobber systematisk med å skaffe kilder

Kurset vil være praktisk rettet, og deltakerne vil få god anledning til å jobbe med å utvikle egne kildenettverk. Det vil legges vekt på analyse, rekruttering, kildepleie og kildebeskyttelse, for å nevne noe. Du vil også lære teknikker for å verifisere kilders opplysninger og hindre at du som journalist blir brukt av kildene. 

Fire uker etter kurset følges deltakerne opp av kursholderne via et webinar. Dette skal sikre at de får nødvendig bistand dersom de står fast, at de kan stille spørsmål og få noen flere tips og råd med på veien.

Studieturen er gratis for personer omfattet av MBL-Stup og Fri-Stup. Stups ansiennitets- og karanteneregler gjelder for studieturen. 

Ved spørsmål, ta kontakt med Janne Nermo i STUP.


​ 

 Deltakerliste

Broms, Jan (Gjengangeren)
Gaup, Anne Gro (Avvir-Sami Aviisa)
Larsen, Ole Martin (Frilanser)
Riesto, Matti (Brønnøysunds Avis)
Kjørholt, Dag (NTB )
Barka Højmark, Trine (Solabladet)
Larsen, Marius Helge (NTB )