Logg inn

Stup Masterclass: Slik blir du proff på analyse av kart, satelittbilder og bilder (webinar)

Tidspunkt: Tirsdag 8. desember 2020, fra 10.30-12.00.

Hvor: Digitalt kurs direkte via plattformen Zoom (på engelsk).

Antall deltakere: Ubegrenset. Søkere være omfattet av MBL-Stup eller Fri-Stup for å kunne delta.

BBC og Bellingcat-journalisten Benjamin Strick finner våpen på avveie i krigssoner, han finner personer som prøver å gjemme seg for offentligheten, og han avslører hvordan stater og grupper setter opp botnettverk for å infiltrere og villede. De meste av jobben gjør han via åpne kilder på nettet, gjennom blant annet avansert analyse av informasjon han finner i kart og bilder. I dette webinaret deler han sine beste metoder med deg.

Noen mål for kurset: 

  • Lære hva skal du se etter i bilder og på kart for å kunne bestemme geografisk lokasjon
  • Lære hvordan bruker du åpne kilder på nett for å finne informasjon som er vanskelig tilgjengelig

Målgruppe: Journalister, fotografer, redaktører, klubbledere, ledere og mellomledere med interesse for visuell analyse, og research via nettet.

Kursledere
Benjamin Strick er ekspert på avansert research i åpne kilder, og har spesialisert seg på geolokasjon gjennom blant annet kart, satellitt- og bildeanalyse. Han arbeider i BBC AfricaEye, og bidrar også med studier for researchkollektivet Bellingcat. Han holder normalt foredrag på journalist- og sikkerhetskonferanser over hele verden. Les mer om Benjamin Strick og hans prosjekter her.

Ståle de Lange Kofoed er fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk, og har tidligere arbeidet blant annet i VG, TV2 og NTB. Han har fullført en ettårig masterenhet i innovasjon og nyskaping ved BI, og underviser i hvordan mediebedrifter kan lykkes med nyskaping og utnyttelse av ny teknologi. Andre spesialområder inkluderer effektiv nettsøking i søkemotorer, sosiale medier, gravejournalistikk og datavisualisering. Ståle har holdt IJ-kurs på fem kontinenter og er erklært basketballfanatiker! 

Kurset er gratis for personer omfattet av MBL-Stup og Fri-Stup. Søkere må ha minst ett års ansiennitet i Stup-ordningen for å kunne delta og kurset gir ingen karantene i ordningen. Ved spørsmål, ta kontakt med kursansvarlig i Stup Janne Nermo. 

Deltakerliste

Hamran, Trine (Frilanser)
Strøm, Trond J. (Aftenposten)
Emberland, Torkil (Bladet Nordlys)
Persen, Kjell (TV2)
Larsen, Annemor (VG)
Wegner, Lars Christian (VG)
bringedal, terje (VG)
Kirknes, Leif (LO Media)
Speed, Jan (Frilanser)
Torgersen, Hans O. (Aftenposten)
Nielsen, Dag Magnus (Fredriksstad Blad)
Bjørnar, Bekkevard (VG)
Anders, Lie Brenna (enerWE)
Hanssen, Ann-Kristin (NRK Troms og Finnmark)
Ytreberg, Rune (Dagens Næringsliv)
Midtbø, Oddrun (Frilanser)
Idås, Hedvig (Forsvarets Forum)