Logg inn

Avansert søk med tekst og bilder: Søk deg frem til den gode historien eller den store avsløringen

Tidspunkt: Torsdag 22. april kl. 09:00 – 12:00.

Hvor: Digitalt webinar direkte via plattformen Zoom.

Antall deltagere: 
Ubegrenset.

Kurset er gratis for personer omfattet av MBL-Stup og Fri-Stup. Søkere må ha minst ett års ansiennitet i Stup-ordningen for å kunne delta og kurset gir ingen karantene i ordningen.

Et søk på nett er så mye mer enn å «google». Med enkle verktøy, avansert søkemetodikk og åpne databaser kan du raskt kartlegge et helt liv, «reise i tid», finne gjenglemte kilder og puste liv i gamle historier på et blunk. Et bilde sier mer enn tusen ord, men kan du også finne ut nøyaktig hvor det er tatt - og når - og av hvem?

På dette kurset lærer du deg avansert metodikk for tekstsøk i åpne databaser og arkiver på nett. Hvor finner du relevante databaser, og hva finner du der? Og hvordan søker du for å få maksimalt utbytte av ressurser som Google, Nasjonalbiblioteket osv.?

Videre lærer du deg avansert bildesøk og kildesøk med bilder. Er ansiktsgjenkjenning skrudd av, eller finnes det løsninger? Du får en innføring i geolokasjon med bilder og smart bruk av kartverktøy i søk. Og litt om såkalte deepfakes og hvordan du kan avsløre dem.

Kursholdere
Eva Akerbæk er researchansvarlig i Faktisk.no, der hun har jobbet siden lanseringen i 2017. Hun har mangeårig bakgrunn fra NRK som researcher, og har arbeidet med undersøkende journalistikk blant annet i løpende nyhetsdekning og dokumentar- og graveprosjekter. 

Øyvind Bye Skille kom til Faktisk i mai 2020 fra NRK, der han var nyhetsjournalist i NRK Nyheter. Han har vært både radioreporter for Dagsnytt og journalist for nrk.no. Han har også jobbet som undersøkende journalist, i prosjekter i NRK Nyheter og i NRKs dokumentar og samfunnsavdeling.

Har du ytterligere spørsmål om kurset, kontakt Janne Nermo i MBL/Stup.

 


 
What do you want to do ?
New mail