Logg inn

Avansert søk med tekst og bilder: Søk deg frem til den gode historien eller den store avsløringen

Tidspunkt: Torsdag 22. april kl. 09:00 – 12:00.

Hvor: Digitalt webinar direkte via plattformen Zoom.

Antall deltagere: 
Ubegrenset.

Kurset er gratis for personer omfattet av MBL-Stup og Fri-Stup. Søkere må ha minst ett års ansiennitet i Stup-ordningen for å kunne delta og kurset gir ingen karantene i ordningen.

Et søk på nett er så mye mer enn å «google». Med enkle verktøy, avansert søkemetodikk og åpne databaser kan du raskt kartlegge et helt liv, «reise i tid», finne gjenglemte kilder og puste liv i gamle historier på et blunk. Et bilde sier mer enn tusen ord, men kan du også finne ut nøyaktig hvor det er tatt - og når - og av hvem?

På dette kurset lærer du deg avansert metodikk for tekstsøk i åpne databaser og arkiver på nett. Hvor finner du relevante databaser, og hva finner du der? Og hvordan søker du for å få maksimalt utbytte av ressurser som Google, Nasjonalbiblioteket osv.?

Videre lærer du deg avansert bildesøk og kildesøk med bilder. Er ansiktsgjenkjenning skrudd av, eller finnes det løsninger? Du får en innføring i geolokasjon med bilder og smart bruk av kartverktøy i søk. Og litt om såkalte deepfakes og hvordan du kan avsløre dem.

Kursholdere
Eva Akerbæk er researchansvarlig i Faktisk.no, der hun har jobbet siden lanseringen i 2017. Hun har mangeårig bakgrunn fra NRK som researcher, og har arbeidet med undersøkende journalistikk blant annet i løpende nyhetsdekning og dokumentar- og graveprosjekter. 

Øyvind Bye Skille kom til Faktisk i mai 2020 fra NRK, der han var nyhetsjournalist i NRK Nyheter. Han har vært både radioreporter for Dagsnytt og journalist for nrk.no. Han har også jobbet som undersøkende journalist, i prosjekter i NRK Nyheter og i NRKs dokumentar og samfunnsavdeling.

Har du ytterligere spørsmål om kurset, kontakt Janne Nermo i MBL/Stup.

 


 
What do you want to do ?
New mail

Deltakerliste

Tiller, Alise Lea (Jærbladet)
Larsen, Siri A. (Frilanser)
Luksengard, Signe (Frilanser)
Kalgraf, Marit (Vestnytt)
Styve, Kyrre (Vestnytt)
Hoffengh, Sissel (Dagsavisen)
Hjardar, Hanna (Frilanser)
Eirik, Hagesæter (Bergensavisen)
Olsen Aalvik, Hilde (Vestnytt)
J. Økland, Inger Elise (Vestnytt)
Gunnar , Paulsen (Halden Arbeiderblad)
Adensfield, Susanne (Valdres)
Amundrud Solhaug, Espen (Oppland Arbeiderblad)
Kaja, Carlsen (Askøyværingen)
Knoop Rachline, Vibeke (Frilanser)