Logg inn

Datajournalistikk - som du faktisk tar i bruk

Datoer: 29. september, 25.- 26. oktober, november, starten av desember (totalt 4 samlinger, mer info kommer)

Tid:
Dagtid (mer detaljert info kommer)

Sted:
Digitalt på Zoom, Trondheim/Bergen og Pressens hus i Oslo

Antall:
12

Kursleder:
Hanne Løvik

Kurset er gratis for personer omfattet av MBL-Stup og Fri-Stup. Stups ansiennitets- og karantenebestemmelser gjelder for kurset. Husk å skrive i din søknad hvorfor dette kurset er relevant for deg og hvorfor du er motivert til å delta. 

Drømmer du om å kunne levere de store avsløringene, de som har avdekka sammenhenger som ingen andre har undersøkt? Det kan virke uoverkommelig å lære seg datajournalistikk i en hektisk arbeidshverdag med leveringspress og enklere saker som kommer løpende. Dette kurset lærer deg det du trenger å kunne for å komme i gang med datajournalistikk gjennom fire samlinger denne høsten.

Første samling blir en digital samling 29. september. Her får vi sjansen til å møtes og få innsikt i hvordan vi skal jobbe sammen denne høsten. Redaksjonssjef digital utvikling i NRK Nyheter, Dan Kåre Engebretsen, vil dukke innom og gi oss noen gode råd å ta med når man skal begynne å jobbe som datajournalist.

Første fysiske samling blir 25.- 26. oktober på Pressens Hus i Oslo. Hit kommer først Adresseavisas datajournalist Espen Rasmussen for å la oss arbeide med hans data. Han lærer oss hvordan vi skal kunne se flere datasett i sammenheng.

Så kommer VGs datajournalist Oda Leraan Skjetne og viser oss hvordan deres Koronaspesial faktisk fungerer. Hun lærer oss hvordan vi skal kunne lage datapresentasjoner som oppdateres live.

Tredje fysiske samling blir i Bergen i november. Her får vi besøke Bergens Tidendes datajournalistiske satsning: Bord 4. Vi får både høre hvordan de organiserer arbeidet. Men vi skal også møte deres datajournalist Lasse Lambrechts.

Siste samling blir en hyggelig julesamling i desember på Pressens Hus. Her finner vi ut hvordan det har gått med alle gjennom høsten. Vi får også et motiverende foredrag fra E24s Jonas Vikan.

Mer detaljert program kommer. Men i løpet av dette kurset vil du lære teknikkene du trenger, men også arbeidsflyten for å få datajournalistikk til å bli en del av hverdagen din når kurset er over. Vi jobber med faktiske datasett som har blitt til de store, gode saker og vi møter journalistene som forteller hvordan de har jobbet med dem.

Mellom samlingene holder vi kontakten med oppgaver - som vil føre til faktisk saker man kan publisere i sin publikasjon. Og målet er at vi skal kunne være som en liten ekstra redaksjon i løpet av høsten og hjelpe hverandre når det blir vanskelig.

Har du ytterligere spørsmål om kurset, kontakt Janne Nermo i MBL/Stup.

 

Deltakerliste

Grimstad, Bjørn (Fagbladet)
Kvile, Kjersti Elverum (Fiskeribladet Fiskaren)
Wien, Hanne (Kommunal Rapport)
Nielsen, Dag Magnus (Fredriksstad Blad)
Sørlie Yri, Ingjerd (Nationen)
Karlsen, Tom-Stian (Askøyværingen)
Bjerke, Marte (Fagbladet)