Logg inn

Krasjkurs i datajournalistikk med Vegard Venli (digitalt) (Kurset er avlyst!)

Tidspunkt: Onsdag 14. desember – fredag 16. desember (beregn 2 ½ dag med jobbing, les mer under).

Hvor: Digitalt via Zoom og tre ferdiginnspilte videoer  

Antall deltakere: Ubegrenset. Man må være omfattet av MBL-Stup eller Fri-Stup for å kunne delta.

Du må være omfattet av Stup-ordningen for å kunne delta på kurset (MBL-Stup eller Fri-Stup). Stups ansiennitets- og karanteneregler gjelder for kurset, og deltakelse gir ett års karantenetid i ordningen.

Kanskje du vegrer deg litt i møtet med tall og data, eller du lenge har hatt lyst til å forstå hvordan du kan finne og tolke data og statistikk – men liksom aldri har kommet i gang? Eller kanskje du kan litt om datajournalistikk allerede, men ønsker å bli tryggere og lære nye teknikker? Da er dette kurset for deg! Tallknuser og SKUP-vinner 2021 Vegard Venli i Aftenposten har arbeidet med mange datasett gjennom sin tid som journalist b.la i NRK, Dagbladet og Kommunal Rapport. Nå kan du lære av hans metoder for å finne, behandle, tolke og publisere saker basert på tall og (Google) regneark.

Kurset er basert på tre innspilte videoer, der Vegard stegvis tar deg gjennom de forskjellige trinnene for å lage journalistikk av data, med ferdige datasett til bruk i øvelser. I tillegg stiller han opp til tre direktesendte møter med deltakerne i løpet av de tre kursdagene, for å være sikker på at alle får med seg kunnskapen. Du må regne med å sette av dagene onsdag 14. desember og torsdag 15. desember til kurset, pluss noe tid fredag 16. desember. Slik ser tidsplanen ut:

Onsdag 14. desember kl. 09:45 – 10:30 Velkommen, introduksjon av kurs, kursledere og kursdeltakere. Deling av kursvideoer og kursmateriell. Jobbing på egen hånd resten av dagen

 Torsdag 15. desember kl. 15:00 – 16:00 Jobbing på egen hånd før kl. 15 – deretter Spørretimen direkte kl. 15 - 16 med kursleder Vegard Venli. Han gir tips og triks til hvordan å manøvrere seg videre i kurset, og svarer på deltakernes spørsmål

Fredag 16. desember kl. 11:30 – 12:15 Avslutnings-nett-lunsj med erfaringsdeling, felles idédrodling om hvordan man kan jobbe videre.

Etter dette kurset klarer du selv å lage saker ut ifra datasett du finner, behandler og tolker!

Målgruppe: Journalister, redaktører, klubbledere, ledere og mellomledere, som ønsker innsikt i hvordan man finner, behandler, tolker og publiserer data i journalistisk øyemed.

Kursledere 

Vegard Venli har vunnet flere SKUP-diplomer og Den store journalistprisen i 2016, for saker med utgangspunkt i bruk av data for å lage journalistikk. Han er en mye brukt kursholder, og har tidligere arbeidet for NRK, Dagbladet, Kommunal Rapport og Varingen.

 Ståle de Lange Kofoed er fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk, og har tidligere arbeidet blant annet i VG, TV2 og NTB. Han har sitt spesialfelt innenfor informasjonsinnhenting i åpne kilder på nett, og metodikk for effektiv undersøkende journalistikk.

 

Deltakerliste

Thorsen, Kine (Budstikka)
Brekne, Tor Arne (Oppland Arbeiderblad)