Logg inn

Regneark for nybegynnere

Tidspunkt: torsdag 2. juni 2022

Antall deltakere: 10

Kursledere: Kristine Holmelid og Diana Guerrero, SUJO.

Målgruppe: Journalister, redaktører, reportasjeledere og frontsjefer i små eller større redaksjoner. Et slik verksted vil være spesielt attraktivt for de som driver med, eller har ønske om å drive med, undersøkende journalistikk og datajournalistikk. Det kreves ingen forkunnskaper i Excel eller Google Sheets.

Kurset gjennomføres på norsk og engelsk.

Du må være omfattet av Stup-ordningen for å kunne delta på kurset (MBL-Stup eller Fri-Stup). Det stilles ikke krav til ansiennitet og deltakelse gir ingen karantene i ordningen.

Datajournalistikk er et ord mange gjerne forbinder med programmering eller høye IT-ferdigheter. Hvordan kan vi arbeide med store datasett uten å ha ferdigheter i et programmeringsspråk? Det finnes mange ulike verktøy for datajournalistikk. I løpet av dette kurset tar vi utgangspunkt i Excel og Google Sheet, og deltakerne får en innføring i vasking og analysering av data i disse verktøyene. Det kreves ingen forkunnskaper i programmering, Excel eller andre regnearkprogrammer.  

MÅL FOR KURSET:
I løpet av kurset vil deltakerne lære å vaske og analysere et datasett (informasjon) i Excel, for å lettere kunne anvende slike i sine egne undersøkende journalistiske prosjekter.   

Verkstedet har to trinn:
 
Vasking: Deltakerne vil lære seg å gå gjennom datasett og se etter feil som kan skape problemer for det videre arbeidet med analyseringen. 

Utforsking av data: Deltakerne lærer seg å arbeide med Pivottabell og Pivotdiagram. Deltakerne vil lære enkle formler for å innhente informasjon fra datasett. 

Har du ytterligere spørsmål om kurset, kontakt Janne Nermo i MBL/Stup.

Deltakerliste

Iversen, Birgitte (Aftenposten)
Hyvang, Jørgen (Avisa Oslo)
Valderhaug, Roar (Aftenposten)
Steinholt, Leif (Helgelands Blad)
Båtnes Hestdahl, Kristina (Framtid i nord)
Bergset Elvestad, Are (Framtid i nord)
Fitje, Kyrre (Sogn Avis)
Linga, Sigbjørn (Hordaland Folkeblad)