Logg inn

Frykt og research i Las Vegas

Tidspunkt: 15. juni og 10. – 14. august 2022

Hvor: Las Vegas, USA

Antall deltakere: 12

Du må være omfattet av Stup-ordningen for å kunne delta på studieturen (MBL-Stup). Stups ansiennitets- og karanteneregler gjelder for studieturen, og deltakelse gir tre års karantenetid i ordningen.

Datainnbrudd i Telenor, angrep på Amedia, elektronisk krigføring og hacking av Stortingets epostservere. Vitale institusjoner i nasjonen Norge er sårbare for dataangrep, og angriperne blir stadig smartere. - Dersom mottaksapparatet hadde vært godt nok, kunne Visma alene ha levert mange tusen anmeldelser i året på cyberkriminalitet! Det sier sikkerhetsdirektør Espen Johansen i Visma. På verdens største hackerkonferanse, DEFCON 30 i Las Vegas, får du inngående kunnskap om de viktigste cybertruslene i samfunnet, hvilke nye verktøy du kan utnytte i din dekning av stoffet, og hvordan du best kan drive journalistikk på temaet.

Cyberkriminalitet var allerede i 2018 den 13. største økonomien i verden. Daglig er norske firmaer, kommuner og statlige etater mål for aktører som ønsker å slå ut kritiske samfunnsfunksjoner gjennom bruk av blant annet løsepengevirus, deep fake-teknologi og programvare bygget på kunstig intelligens. Dette er sakskompleks norske journalister må forstå bedre fremover, for å kunne rapportere kunnskapsrikt. Dette kurset gir 12 motiverte journalister anledning til å bli kjent med aktuelle trusselbilder som elektronisk krigføring i en krigssituasjon, teknikker og verktøy etterforskere bruker for å kartlegge personer og miljøer som står bak cybertruslene.

På DEFCON 30-konferansen i Las Vegas slår vi oss sammen med noen av de beste guidene i miljøet, for å etablere et nettverk med potensielle kilder og eksperter, som ligger helt i front av utviklingen av det teknologiske trusselbildet. Dette gjør det enklere for deg å velge de sesjonene som er mest tilpasset dine interesser. Sammen utnytter vi også kompetansen som ligger i vår egen gruppe, og etablerer en delingskultur under- og i etterkant av kurset. Det vil bli mulig å lage journalistisk innhold i løpet av kurset.

Slik legges kurset opp:

Onsdag 15. juni kl. 18:00 – 20:00 Vi samles digitalt for å bli kjent med hverandre, og for å få viktig input om sakskomplekser og innsikt i hvordan vi best skal navigere DEFCON. Vi etablerer en chatgruppe i appen Signal

Torsdag 16. juni – tirsdag 9. august Alle deltakere har tilgang til ferdig innspilte videoer i OSINT-research teknikker, med sikkerhetsekspert Kody Kinzie (OSINT = Open Source Intelligence). Avsluttende oppgave gjennomføres før avreise til USA. Kursledere og deltakere deler aktuelle lenker og interessant innhold underveis.

Onsdag 10. august Anbefalt avreise til Las Vegas (Individuell tilpasning for datoer for ut- og hjemreise er mulig)

Torsdag 11. august Forberedelsesdag i Las Vegas. Vi møter aktuelle personer og miljøer for å forberede oss til konferansen

Fredag 12. august – søndag 14. august DEFCON 30 – med mulighet for å legge opp sitt eget konferanseløp. Uformelle oppsummeringsøkter og evt. møter med eksperter underveis

Mandag 15. august Anbefalt hjemreise fra Las Vegas (Individuell tilpasning for datoer for ut- og hjemreise er mulig)

Noen mål for kurset:

·       Lære om cybertrusler og forskjellige former for dataangrep, og hvordan man best kan dekke disse sakskompleksene journalistisk  

·       Bli kjent med og mestre verktøy utviklet for å kartlegge og researche trusler og miljøer

·       Utvikle et nettverk og etablere en delingskultur der man kan lære av- og hjelpe hverandre

Passer for:

Journalister og redaksjonelle medarbeidere med kunnskap om- og interesse for datasikkerhet, cybertrusler – og med et ønske om å lære nye digitale verktøy i dekningen av disse sakskompleksene. Du behøver ikke å kunne programmere for å delta.

Kursledere:

Ståle de Lange Kofoed er fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk. Han har tidligere blant annet arbeidet som journalist, vaktsjef og redaksjonssjef i medier som VG Nett, TV2 Hjelper Deg og NTB+. Kofoed har kurset journalister på fem kontinenter i effektive søketeknikker og gravejournalistikk, og leder SKUP og IJs årlige graveskole i Tønsberg.

 

Leif Arne Danielsen er fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk. Han underviser blant annet i mobiljournalistikk og datastøttet journalistikk. Danielsen har inngående kjennskap til journalistisk bruk av dataverktøy, og han har bred kunnskap om bruk av OSINT-teknikker og datasikkerhet.

Har du ytterligere spørsmål om kurset, kontakt Janne Nermo i MBL/Stup.


Deltakerliste

Ola, Haram (VG)
Røise, Martin (Teknisk Ukeblad Media AS)
Ulvik, Rune (Bergensavisen)
Andersen, Espen (Kommunal Rapport)
Sofie, Fraser (E24 Dine Penger)
Flatekvål, Kai (Bergensavisen)
Camilla, Knudsen (E24 Dine Penger)
Emberland, Torkil (Bladet Nordlys)
Vågnes, Stig (Sunnmørsposten)
Kjøllesdal, Svein Rune (Bergensavisen)
Vaaland, Mattis (Aller Media)
Kibar, Osman (Dagens Næringsliv)