Logg inn

Gravingens ABC (Kurset er avlyst!)

DETTE KURSET ER AVLYST!

 

Tidspunkt: Onsdag 14. september og torsdag 15. september, kl. 10:00 – 11:30 begge dager

Hvor: Digitalt via Zoom  

Antall deltakere: 15 stk. Man må være omfattet av MBL-Stup eller Fri-Stup for å kunne delta.

 

Kurset er gratis for personer omfattet av MBL-Stup og Fri-Stup. Det kreves ingen ansiennitet i ordningen og kursdeltakelse gir ingen karantene. 

Svenske «Uppdrag granskning» har satt nasjonal og internasjonal dagsorden med sine gravende avsløringer i flere tiår. Nå kan du lære teknikker for undersøkende journalistikk av mannen som har ledet det svenske programmet gjennom 19 år, Nils Hanson.

For, selv om avsløringene noen ganger er store, er metodene allmengyldige, uansett om du arbeider i en liten eller større redaksjon. «Gravingens ABC» gir deg et intensivt innblikk i hvorfor du skal grave, hvordan du gjør det og hva du må passe på langs veien. Kurset finner sted direkte via Zoom, med to sesjoner á 90 minutter. Mellom de to kursdagene får du en oppgave du gjennomfører til dagen etter.

Dette er noen av temaene Nils Hanson belyser:

INNLEDNING
Derfor skal du grave. Utfordringen og belønningen.

ORGANISERE ARBEIDET
Verktøy for å holde kontroll på gravingen. Viktigheten av å dokumentere alt, og å kvalitetssikre helt fra begynnelsen av.

FINN IDÉEN
Utvikle en ide, fra mini-nivå til en bred granskning. Veg uventede eller ømtålige emner. Hypotesemetoden for å avgrense og grave effektivt. Utfordre hypotesen gjennom «sjekkliste» og «djevelens advokat».

GRAV FRAM BEVIS
Finn dokumenter via åpne kilder. Metoder for å omgå hemmelighold. Utvikle muntlige kilder for å få hjelp fra innsiden. Intervju som verktøy for bevisføring.

UTKREV ANSVAR
Vær rettferdig mot den som granskes. Ta kontakt så tidlig som mulig – med visse unntak. Håndter motstand. Forbered konfrontasjonsintervjuet. Forbered en overrumplingsmanøver. Vis åpenhet.

GRANSK DEG SELV
Slik unnviker du fallgroper og feilgrep. Kvalitetssikring ikke bare gjennom faktakontrollen ”line by line” men også gjennom kontinuerlig å vise balansen i historien og utvalget av fakta.

Målgruppe: Journalister, redaktører, klubbledere, ledere og mellomledere, som ønsker å øke forståelsen og kompetansen innenfor undersøkende journalistikk.

Kursledere 

Nils Hanson ledet det svenske graveprogrammet «Uppdrag granskning» i SvT i 19 år, fram til 2018. Redaksjonen er en inspirasjon for undersøkende journalister i hele Norden, og har også gjort en rekke internasjonale avsløringer. Nils arbeider fremdeles som konsulent for SvT. Han har blitt tildelt Publicistklubbens store pris og har også vunnet den svenske «Skup-prisen» Guldspaden to ganger. Hanson har forelest over hele verden om undersøkende journalistikk, og har dessuten skrevet boken «Grävande journalistik»

 Ståle de Lange Kofoed er fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk, og har tidligere arbeidet blant annet i VG, TV2 og NTB. Han leder Skup og IJs årlige graveskole i Tønsberg, og holder blant annet kurs i researchmetoder og bruk av OSINT-teknikker for journalister.

Har du ytterligere spørsmål om kurset, kontakt Janne Nermo i MBL/Stup.