Logg inn

Bli med på Dataharvest-konferansen i Brussel! Lær å jakte norske nyheter og data i EU (Kurset er avlyst!)

Tidspunkt: torsdag 31. mai – søndag 4. juni 2023

Hvor: Brussel og Mechelen, Belgia

Antall deltakere: 12

Dette kurset tar deg til hjertet av Europa, til Brussel, der de to første dagene benyttes til innføring i research og informasjonssøking i EU-systemet; hvordan man finner informasjon, dokumenter og data, og hvordan norske lobbyister og interesseorganisasjoner jobber for å få gjennomslag for sine saker. Du lærer garantert teknikker for  å finne norske saker i EU-systemet.

Deretter reiser vi videre til byen Mechelen og den årlige Dataharvest-konferansen. Der møter vi rundt 550 europeiske journalistkollegaer. Konferansen har et særlig fokus på undersøkende journalistikk, datajournalistikk og cross-border samarbeid mellom europeiske journalister, og varer til søndag 4. juni.

Som deltaker velger du konferanseløypa selv blant flere parallelle spor gjennom konferansedagene. Vi sørger for erfaringsdeling gjennom eksklusive lunsjmøter med utvalgte foredragsholdere og ressurser, i tillegg til sosiale samlingspunkter underveis.

Slik legges kurset opp:

Før kursstart: Vi oppretter en felles chattegruppe i appen Signal, der vi kan kommunisere sikkert før- under og i etterkant av kurset

Onsdag 31. mai: Avreise til Brussel med morgenfly. Vi møter etter lunsj den danske journalisten og EU-eksperten Jacob Langvad, som forteller om hvordan man finner (norske) nyheter i EU-systemet. Velkomstmiddag på STUPs regning om kvelden.

Torsdag 1. juni: Utsjekk fra hotellet i Brussel. Vi gjennomfører møter med relevante personer og organisasjoner, og tar deretter toget til Mechelen på ettermiddagen. Innsjekk hotell.

Fredag 2. juni: Konferansedag fra ca. kl. 9-17. Eksklusivt lunsjmøte for vår gruppe med relevant foreleser. Mottakelse på kvelden

Lørdag 3. juni: Konferansedag fra ca. kl. 9-17. Eksklusivt lunsjmøte for vår gruppe med relevant foreleser.

Søndag 4. juni: 
Konferansen avsluttes ved lunsjtider. Avreise til Norge.

Noen mål for kurset:

- Lære teknikker, metoder og verktøy for research og datajournalistikk

- Lære om research og informasjonssøking i EU-systemet; hvor finner man informasjon, dokumenter og data, og hva har journalister ret til innsyn i?

- Hvordan norske lobbyister og organisasjoner jobber i EU-systemet, og hvordan kan vi utnytte dette journalistisk?

- Utvikle et nettverk og etablere en delingskultur der man kan lære av- og hjelpe        hverandre både i gruppen og internasjonalt

Passer for:
Journalister og andre redaksjonelle medarbeidere med interesse for å finne fram i EU-systemet, datajournalistikk, undersøkende journalistikk - og med et ønske om å lære nye digitale verktøy i dekningen av disse sakskompleksene.

Du må være omfattet av Stup-ordningen for å kunne delta på studieturen (MBL-Stup eller Fri-Stup). Stups ansiennitets- og karanteneregler gjelder for studieturen, og deltakelse gir ett års karantenetid i ordningen.

Husk å skrive i begrunnelsen for søknaden hvorfor det er interessant og relevant for deg å være med på denne studieturen.


Kursledere:

Ståle de Lange Kofoed er fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk. Han har tidligere blant annet arbeidet som journalist, vaktsjef og redaksjonssjef i medier som VG Nett, TV2 Hjelper Deg og NTB+. Kofoed har kurset journalister på fem kontinenter i effektive søketeknikker og gravejournalistikk, og leder SKUP og IJs årlige graveskole i Tønsberg.

John Bones er daglig leder i SKUP og har tidligere arbeidet 23 år i VG som journalist, vaktsjef og avdelingsleder. Før det var han journalist og redaksjonssjef i Adresseavisen. Siden 2014 har han ledet tilsvarende kurs knyttet opp mot den store amerikanske konferansen om datajournalistikk. Bones har flere ganger forelest på IRE, NICAR og GIJC.

Har du ytterligere spørsmål om kurset, kontakt  Oda Mo Eikefet i MBL/Stup.