Logg inn

Kom i gang med datavisualisering! (Kurset er avlyst!)

Datavisualisering er et av de viktigste verktøyene journalister har for å gjøre komplekse tema overskuelige – både for leserne og for seg selv. Gjennom god visualisering kan alt fra titusener av datapunkter om det norske været til informasjon om ufrivillig deltid forvandles fra formløse regneark til opplysende grafikker. Samtidig er det lett å trå feil når man skal forvandle tall til grafer og figurer.

Dette kurset gir en innføring i grunnprinsippene for datavisualisering gjennom praktiske oppgaver og eksempler på god visualisering. Vi skal også innom noen prakteksemplarer fra datavisualiseringens skrekkabinett og få en forståelse for hvordan visualisering kan brukes til å forstå datasett.

Vi skal også se hvordan vi kan bruke verktøyet Gephi til å visualisere nettverk, både mellom mennesker og institusjoner. Etter denne kickstarten skal du både ha fått inspirasjon og grunnleggende kunnskap om hvordan du og din redaksjon kan ta i bruk enkel datavisualisering som en del av historiefortellingen digitalt.

Før kurset bør du laste ned Gephi fra https://gephi.org. Pass også på at du har tilgang til Excel, Google Sheets eller tilsvarende program.

Målgruppe
Dette kurset passer for journalister, redaktører og andre redaksjonelle medarbeidere, og for journalister som jobber med digital research og visuell presentasjon.

Om kursholder
Morten Langfeldt Dahlback leder teknologi- og utviklingsarbeidet i Faktisk.no. Dahlback har doktorgrad i filosofi, og har tidligere jobbet som kommentator i Adresseavisen og for analyseselskapet The Economist Intelligence Unit.

Praktisk informasjon Kurset foregår på Pressens Hus 28.september, og varer fra 09.30 til 16.00.

Har du ytterligere spørsmål om kurset, kontakt Oda Mo Eikefet i MBL/Stup. Du må være omfattet av Stup-ordningen for å kunne delta på kurset(MBL-Stup eller Fri-Stup). Stups ansiennitets- og karanteneregler gjelder, og deltakelse gir 6 måneders karantenetid i ordningen.