Logg inn

Ai, ai - lar du deg lure?

Lar du deg lure av AI?
Webinar: Lær AI-kildekritikk, verifisering og faktasjekk fra de beste
Tidspunkt: halvdagskurs tirsdag 3. september
Hvor: Zoom/teams
Du må være omfattet av Stup-ordningen (MBL-Stup eller Fri-Stup) for å kunne delta på dette seminaret.
Deltagelse på kurset gir ingen karantene i Stup-ordningen. 

2024 startet med at NRK lot seg lure av et reklamebyrå og publiserte et AI-generert bilde. Gjennom hele 2023 ble vi alle utsatt for innhold vi ikke kunne være sikre på, og framtida blir ikke noe mindre komplisert.

Som journalist eller deskmedarbeider må du ha sterk kildebevissthet og vite hvordan du effektivt sjekker materiale i en tid med mye falsk informasjon.  Dette kurset gir deg tre kraftfulle, journalistiske verktøy innen verifisering fra Faktisk Verifiserbar. Du lærer de nyeste metodene for å finne ut av hva som er løgn og hva som er sant. Er et bilde fra en kilde AI-generert eller ikke? 

Du får tilgang til ferske eksempler og en verktøykasse som hjelper deg å verifisere mange typer informasjon. På to intensive timer lærer du metodene fra et av verdens fremste verifiseringsmiljøer, Faktisk Verifiserbar. 

Og du – visste du at de samme metodene og verktøyene kan brukes til å finne og lage saker lokalt og på dine dekningsområder? 

Kursledere:  
Henrik Vold
 har bakgrunn som journalist innen ulike områder som kultur, vitenskap, helse og gravesaker, og har jobbet for ledende norske mediebedrifter som Nettavisen, ABC Nyheter og NRK. I tillegg til å jobbe som journalist, har Vold også hatt utviklingsroller i NRK Sport og vaktsjef-, prosjektleder- og lederstillinger, som i NRK Kompetanse med ansvar for nettopplæringen i hele NRK. Han har særlig kompetanse innen verifisering/faktasjekk, KI for redaksjoner, samt hjelp til digitalisering og effektiv redaksjonell produksjon.


Har du ytterlige spørsmål om kurset, kontakt Hilde Ljøkelsøy i MBL/Stup.