Logg inn

Amerikansk i SoHo

Beskriv prosjektet ditt.

Jeg valgte språkkurset til Kaplan etter å ha lest rapporten til en NRK-kollega som var fornøyd. Kaplan har kurs tre steder på Manhattan, og jeg valgte SoHo (egentlig er det West Village) fordi det er et område jeg er kjent i fra før og liker godt. Det var gøy å gå på skole igjen. Merkelig, men gøy. Det var første skoledag og klassekamerater og gloseprøve og hjemmelekse. Fine greier. Jeg gikk på skolen i fire uker. Systemet på Kaplan er slik at man må gå to uker, ellers kan man gå så lenge man vil, noen gikk i flere måneder. Hver mandag kommer nye elever til skolen. Man blir testet muntlig og skriftlig og deretter plassert på det nivået de mener en hører hjemme på, tror de hadde 6-7 ulike nivåer. Jeg var fornøyd med det nivået jeg ble plassert på. Tirsdager begynner man så i klassen sin. Skolen var en maskin, men den var velfungerende, enkelt å overse den informasjonen som var beregnet på førstereisende ungdommer. Undervisningen går både på samtale, lytteforståelse, noe gramatikk, øking av ordforråd, noe skriving. I løpet av mine fire uker hadde jeg en helgeinnlevering av et essay som ble rettet. Hver uke hadde et hovedemne, for eksempel avhengighet og så dreide samtaler og lesetekster seg rundt dette. Opplevelsen var likevel ikke at det ble smalt, ordene man lærte var oftest allmenne. Jeg leste to biografier på engelsk på fritiden i den perioden jeg var der og mange av mine nye ord dukket opp der. Min lærer John var tilstede i klasserommet klokka 08.00 hver morgen, en halv time før klassen startet og da var det fritt frem for å spørre om hva som helst. Ellers diskuterte vi også i timene nye begreper og nyansene ved dem. Jeg satte særlig pris på disse to tingene. Et veldig hyggelig biprodukt av undervisningen var å bli kjent med klassekamerater fra Sør-Korea, Japan, China, Uruguay, Russland, Frankrike, Spania. Vi snakket en del om hvordan det var i de respektive land. Jeg var alene disse fire ukene, og språkmessig var det nok lurt for engelsken surret og gikk i hodet også når jeg ikke var på skolen. Hvis noen lurer på noe, send gjerne en epost til elin.martinsen@nrk.no.

Hva gjør dette relevant for deg?

På fag-kurs/seminarer og i samtaler med engelskspråklige synes jeg at engelsken min er for dårlig. Jeg er interessert i sosiale medier og er hemmet av språket når jeg vil lese faglige artikler om dette. Som ansvarlig for utviklingen av bruk av sosiale medier i min avdeling det siste året har dette vært særlig påfallende.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Jeg hadde utbytte av undervisningen. Jeg økte ordforrådet mitt, og jeg økte særlig selvtilliten min, og det gjør at jeg har fått større mot på å kaste meg ut i samtaler og egenlesing. Jeg drar gjerne tilbake på kurs på egen hånd.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Jeg leide en leilighet noen kvartaler unna Kaplan SoHo gjennom airbnb.com. Dette firmaet har jeg brukt flere ganger, anbefaler det. Det er dyrere, men en stor fordel å bo på Manhattan og kunne spasere til skolen, man risikerer å bruke mye tid på t-bane-skifter i New York. Den første uka var det bare plass i ettermiddagsklasser, selv om jeg ønsket morgenklasser. I denne ettermiddagsklassen var gjennomsnittet litt yngre enn i morgenklassene jeg tok de neste tre ukene. Jeg vet ikke om dette er en gjengs regel, men jeg trivdes bedre med et litt høyere aldersnitt i timene, samtalene vi hadde ble mer interessante.

Studiested: http://www.kaplaninternational.com/schools/usa/english-courses-new-york.aspx