Logg inn

Språkkurs i Minneapolis

Jeg ble intervjuet som norsk journalist i et nyhetsinnslag på kanalen KARE 11, der jeg var på besøk. Temaet var fysisk avstraffelse av barn, i forbindelse med en idrettshelt som var anklaget for vold mot barnet sitt. Jeg bidro med norske perspektiver, der det juridiske skiller seg mye fra USA.
Jeg ble intervjuet som norsk journalist i et nyhetsinnslag på kanalen KARE 11, der jeg var på besøk. Temaet var fysisk avstraffelse av barn, i forbindelse med en idrettshelt som var anklaget for vold mot barnet sitt. Jeg bidro med norske perspektiver, der det juridiske skiller seg mye fra USA.
  • Jeg ble intervjuet som norsk journalist i et nyhetsinnslag på kanalen KARE 11, der jeg var på besøk. Temaet var fysisk avstraffelse av barn, i forbindelse med en idrettshelt som var anklaget for vold mot barnet sitt. Jeg bidro med norske perspektiver, der det juridiske skiller seg mye fra USA.
  • På campus.
  • Lenge siden jeg hadde studentkort!

Beskriv prosjektet ditt.

Som journalist ønsket jeg å heve kompetansen min i engelsk. Derfor reiste jeg til USA for å være i et engelsktalende miljø og følge intensiv undervisning i både skriftlig og muntlig engelsk i tre uker. Jeg tok timer i engelsk på ELS Educational Service på St Thomas University i Minneapolis/St Paul i Minnesota, USA. Jeg deltok på et intensivkurs i tre uker. Mange av elevene gikk der i flere måneder, så antall uker og timer kan tilpasses hver enkelt. Før jeg ble plassert i en klasse, ble jeg testet skriftlig og muntlig for å finne ut hvilket nivå jeg var på. Jeg besøkte også TV kanalen KARE 11, som ligg under NBC. Der fikk jeg være med på en nyhetsvakt med reporter Boyd Huppert. Han har tidligere holdt kurs for NRKs Masterclass, og han har holdt foredrag på NRKs Fagdag. Det var interessant å få innblikk i hvordan de jobbet med sakene sine, og hvordan de presenter dem.

Hva gjør dette relevant for deg?

I jobben min som reporter må jeg beherske engelsk godt for å kunne holde meg oppdatert, gjøre research og hente inspirasjon gjennom engelske artikler og TV/radio-programmer. Jeg ønsket å forbedre det engelske språket mitt både skriftlig og muntlig. Det er ikke minst nyttig å kunne formulere meg bedre i en mer formell tone i korrespondanse og kontakt med internasjonale kilder. Når britiske og amerikanske kolleger henvender seg til kilder gjennom e-post, er de ofte mer formelle enn oss nordmenn – og da er godt og presist språk særlig viktig for troverdigheten. I jobben min leser jeg også ofte engelske fagtidsskrifter og artikler med mange fremmedord. Det er begrenset hva du lærer på tre uker, men vokabularet mitt ble definitivt bedre.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Jeg var i tett dialog med skoleledelsen om hva jeg ønsket å få ut av kurset, siden jeg bare skulle følge undervisningen i tre uker. Den første uken ble jeg plassert i en klasse med flere elver som ikke var så sterke i engelsk, og da var det ikke noe problem å gjøre om på timeplanen. Ulempen var at jeg brukte noen dager på å få tilpasset undervisningen bedre. Men jeg opplevde ledelsen som fleksible og veldig interessert i å gjøre sitt beste for å imøtekomme studentenes behov. Dermed fikk jeg undervisning i en gruppe på bare tre elever den siste delen av oppholdet. Det utgjorde en stor forskjell, siden jeg da kunne ta opp spesifikke problemer og ble korrigert hele tiden underveis i både samtale og skriveøvelser. Jeg hadde 20 undervisningstimer i uka, pluss hjemmearbeid som innleveringer og muntlige fremførelser. På kurset deltok det japanere, saudiarabere, søramerikanere og bare to europeere. Et flertall av studentene var lagt yngre enn meg, fordi de deltok på flere moduler av ELS-kurs for å komme inn på college i USA. Likevel var det flere som var i samme båt som meg, som ønsket å forbedre engelsken sin i løpet av noen uker. Jeg synes også det var et stort pluss at ELS var en del av et universitet. På den måten var omgivelsene med alle fasilitetene fint å oppleve.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Jeg anbefaler på det varmeste å reise til et engelsktalende land. Vi kan aldri lære nok engelsk. Det er viktig å undersøke studiestedet godt. Jeg hadde mye mailkontakt med lederen for studieprogrammet før jeg dro. Denne kontakten var gull verdt når jeg først var der og ønsket å skreddersy undervisningen. Jeg ble tatt utrolig godt imot. Mitt tips til andre som reiser dit, er å raskt definere hva du ønsker å ha fokus på de ukene du er der. Da er det lettere å få til mindre grupper som jobber direkte med det du ønsker å lære. Jeg hadde fått anbefalt ELS, og jeg ønsket å reise til Minneapolis. ELS har også språkskoler i flere byer i USA. Utnytt tiden mens du er det til å oppsøke en mediebedrift, prat med folk, meld deg på kurs, bli med på typisk amerikanske aktiviteter for å komme tettere innpå folk. Under mitt besøk hos tv-kanalen KARE 11 opplevde jeg kuriøst nok å bli brukt som kilde i et innslag om bruk av fysisk avstraffelse i barneoppdragelse, hvor jeg i løpet av tjue sekunder på skjermen bidro med et skandinavisk perspektiv på denne problemstillingen. Amerikanere, og spesielt folk i midtvesten er veldig hjertelige og vennlige, så møt dem med et stort smil. Som nordmann i Minneapolis-området får du uansett masse gratis goodwill, i en region der nesten alle har aner i Norge.

Studiested: http://www.els.edu/en/ELSCenters/Detail?locid=SPA