Logg inn

Spansk i Havanna

Cubansk reklameplakat
Cubansk reklameplakat
  • Cubansk reklameplakat
  • Fine biler med plass til hele familien på tur
  • Intervju med en ung prima ballerina
  • Fornøyd student ved Universitetet i Havanna

Beskriv prosjektet ditt.

Jeg ville dra til Cuba for å bygge videre på spanskkunnskapene mine, for å kunne bruke språket til å intervjue cubanere i flere påtenkte reportasjer for norske magasiner. Jeg har tidligere reist fem måneder i Latin-Amerika (for 16 år siden), og dette, samtidig med noen oppfriskningkurs i språket, gjorde det enkelt å bygge videre til et mer avansert nivå ved først Universitetet i Havanna (1 uke), og siden Centro de Estudios Martianos (4 uker) som er et underinstitutt ved Universitetet i Havanna. Her får du også tilbud om å følge et dansekurs og perkusjonsundervisning om du har lyst. I tillegg et kurs om Cubas store tenker José Martin. Jeg valgte Cuba fordi det er et spennende land å skrive om, og med spanskkunnskaper kunne jeg komme litt mer under huden på cubanerne.

Hva gjør dette relevant for deg?

Spansk er et av verdensspråkene, og det skjer mye i Latin-Amerikas nyhetsbilde. Det er derfor viktig å følge med i spansktalende aviser og blogger. Planen er å følge videre med på utviklingen av Cuba, ved å både kommunisere med bekjente som bor der, og ved å følge med på ulike spansktalende bloggere. På min egen blogg cubarunde.com vil jeg derfor fortsette å skrive om Cuba. Uten spanskkurset og tre måneder i landet pluss en måned i Mexico, kunne jeg ikke fulgt med på samme nivå. Fra 1.januar har jeg tatt sluttpakke fra Agderposten, og denne kompetansehevingen er derfor nyttig når jeg kan utvide horisonten fra lokalpressen og ut i verden.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Jeg synes kombinasjonen av språkkurs og det å bo såpass mange måneder i et spansktalende land, er veldig lærerikt. Du kommer inn i språket på en helt annen måte, og du får venner som du er nødt til å prate spansk med. Vi var bare to elever i klassen (meg og mannen min), så det var tre intense daglige timer, over fem uker, med eksamen siste dag. I tillegg jobbet jeg 1-2 timer hjemme med lekser hver kveld. Jeg synes undervisningstilbudet ved Centro de Estudios Martianos var veldig godt tilrettelagt, hvor vi var to personer med bedre spanskkunnskaper enn de andre, og fikk derfor våre egne timer med en lærer. Hun var forsåvidt flink, men litt utålmodig, da hun ikke ventet lenge på svaret fra elevene sine. En typisk streng lærer som forventet at du jobbet. Hun kunne nok ha hørt litt bedre etter på hva vi spurte om. Men stemningen ved skolen var god, og salsaundervisningen veldig god med en profesjonell danser. Et fint avbrekk i verbpuggingen. Det er også to nordmenn som samarbeider med dette instituttet, og er der for å veilede norske studenter gjennom Go Study. Disse er også behjelpelige med å manøvrere andre studenter gjennom det cubanske samfunnet, som kan være innviklet å fungere i den første tiden. Et cubansk tvillingpar som også jobber for dem, er morsomme å prate med og tar deg mer enn gjerne med på fest.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Du kan for øvrig lese om de tidligere omtalte tvillingene i boka til Even Sandvik Underlid "Det nye Cuba", som burde vært pensum for alle som reiser dit. For meg var det nyttig å bruke denne boka til å forstå samfunnet bedre (selv om det var tredje gang jeg var der). Jeg reiste til Cuba med mann, tre barn og min mor som barnepasser, og fikk derfor friheten til å praktisere språket også på kveldstid. Om du vurderer Cuba, bør du like å være sammen med andre mennesker. Her er du aldri alene. Jeg synes det var nyttig å velge et studiested hvor det ikke var andre som snakket norsk, for uten mannen min. Dessuten er det ytterst få cubanere som snakker noe særlig engelsk, så det er bare å hive seg uti språket fra du lander i landet. Det er også lurt å bo i private utleieboliger, hvor husverten som også bor der, mer enn gjerne hjelper deg med det meste. Og Havanna er en by som absolutt bør oppleves. Særlig utelivet, musikken og menneskene.

Studiested: http://www.uh.cu/cursos-de-espanol