Logg inn

Spansk, sol og strand i sombreroland

Solveig Bådsvik, vaktsjef/reporter TV 2
Solveig Bådsvik, vaktsjef/reporter TV 2
  • Solveig Bådsvik, vaktsjef/reporter TV 2
  • Utendørs undervisning, med et svalende stråtak som skygge for den karibiske sola.
  • Her er jeg sammen med læreren, alltid like blide Ricardo.
  • Jippi! Beviset på tre ukers skolegang.
  • Strendene i og rundt Playa del Carmen går for å være blant  verdens vakreste.
  • Tulum ligger ca 45 minutters kjøring fra Playa del Carmen, og har i tillegg til flotte strender også imponerende maya-ruiner.
  • Denne karen ønsket meg velkommen til skolen en dag.
  • Det er nok av barer og restauranter i Playa del Carmen.

Beskriv prosjektet ditt.

Jeg gikk på et intensiv-kurs i spansk da jeg jobbet som journalist i VG for 15 år siden. Det aller meste er glemt, men litt «turistspansk» henger igjen. Jeg synes spansk er et vakkert og fascinerende språk, og jeg har i årevis hatt planer om å friske opp kunnskapene mine igjen. Gjennom STUP bød heldigvis sjansen seg. Jeg valgte don Quijote-skolen, som har skoler både i Spania og Latin-Amerika, fordi jeg har hørt at kursene deres er veldig bra.

Hva gjør dette relevant for deg?

Som journalist i TV 2 sier det selv at det er en stor fordel å beherske flere språk. Jeg snakker engelsk flytende, og kommer greit unna med tysk. Spansk er et av verdens største språk, og derfor viktig å beherske. Vi lever i en travel mediehverdag der det å kunne lese aviser, magasiner og blogger på andre språk er en fordel. Ikke minst vil det å kunne snakke med/intervjue kilder på deres morsmål åpne helt andre dører for meg som journalist.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Don Quijote språkskole samarbeider med Solexico i Playa del Carmen – en by som ligger langs Mexicos vakre, karibiske østkyst. Jeg har vært i Playa del Carmen et par ganger tidligere, og rett og slett elsker byen og områdene rundt. Selve skolen ligger seks kvartaler fra stranda. Og man tar selvsagt hensyn til det karibiske klimaet, så undervisningen foregår utendørs – under et stråtak som skygger effektivt for sola. Selve kurset startet med at jeg måtte ta en språktest, slik at de kunne se hvilken gruppe de skulle plassere meg i. Jeg havnet hos nybegynnerne, sammen med sju andre. Litt overraskende, siden det på skolens nettsider stod det at det skulle være maks fem elever i hver klasse. Dermed ble det litt mindre en-til-en tid med læreren og ikke så intensivt som jeg hadde håpet på. Lære- og oppgaveboka ble heller ikke mye brukt. Det ble i stedet lagt opp til en mer dynamisk undervisning med mye samtale, og det er jo for så vidt det man lærer mest av. Lærerne var kjempeflinke og inspirerende. Jeg gjennomførte en tre ukers kurs med fire timer undervisning hver dag – fra klokken 9 til 13. I tillegg gikk det daglig med et par timer til lekser og studier, men det kan også gjøres under en parasoll på stranda! Opplegget etter skolen var også veldig bra. Det var tilbud om kokkekurs, salsakurs, utflukter og hver onsdag kveld samlet alle seg på en bar i byen for uno, dos eller tres cervezas Skolen hadde også et bibliotek, en liten kafeteria og en sandvolleyballbane.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Playa del Carmen har på få år gått fra å være en søvnig fiskelandsby til å bli en stor turistmaskin. De aller fleste som jobber i servicenæringen snakker nå engelsk, noe som ikke var tilfelle da jeg var der første gang for 15 år siden. Jeg måtte rett og slett be servitører og taxisjåfører om å snakke spansk med meg slik at jeg fikk øve enda mer på språket. Et godt tips er å bo hjemme hos mexicanske vertsfamilier eller i små hotell knyttet til skolen. En utmerket måte å få praktisere spansken på. Jeg hadde god mailkontakt med skolens koordinator i ukene før min ankomst, slik at de ved skolestart visste hva som var viktig for meg og dermed kunne skreddersy opplegget for meg. Alle var veldig hyggelige, og det gjelder for øvrig for mexicanere generelt. Etter skoletid og i helgene anbefaler jeg å benytte seg av det Riviera Maya har å by på; fantastiske strender og grottesvømming i Playa del Carmen, imponerende maya-ruiner og om mulig enda finere strender i Tulum, dykking og snorkling utenfor øya Cozumel, og shopping og uteliv i Cancun. En himmelsk setting for å lære spansk og å sette seg inni den mexicansk-karibiske kulturen.

Studiested: http://www.donquijote.org