Logg inn

Spanskkurs i Mexico

Flere av turene skolen arrangerte gikk til jungelen.
Flere av turene skolen arrangerte gikk til jungelen.
  • Flere av turene skolen arrangerte gikk til jungelen.
  • En mexicansk
  • En felles samling i uteområdet på skolen.
  • Her er jeg på toppen av maya-byen Ek Balam.
  • Under en av utfluktene med skolen besøkte vi en familie som lever av å lage og selge hengekøyer.
  • Solnedgangen sett fra øya Isla Mujeres.
  • Undervisningen inneholdt ofte kreativ tavle-tegning.
  • Lærer Axel viser og forklarer hvordan man lager mexicansk taco. (Etterpå måtte vi gjøre det samme).
  • Flamingoer sett fra båt under en av skole-turene.

Beskriv prosjektet ditt.

Mitt prosjekt har vært å lære meg spansk, og jeg har tatt et åtte ukers intensivkurs i Mexico. Jeg kunne ikke språket da jeg startet på skolen Solexico, som ligger i Playa del Carmen i Quintana Roo, seinhøsten 2014. Det var til enhver tid rundt 60 elever ved skolen, i alderen 18 til 60, og fra hele verden. Vi ble fordelt i ulike klasser basert på spansknivået vi befant oss på. Jeg ble plassert i en nybegynnerklasse med fire andre elever. Det var maksimalt seks elever i hver klasse. Det var undervisning mandag til fredag, fra klokka 08.30 til 13.00. Vi fikk lekser hver dag. Vi hadde flere små prøver, og en «eksamen» i løpet av studieoppholdet. Vi fikk utdelt lærebøker, som vi brukte mye. Skoledagene var delt opp i en del med grammatikk og en del med konversasjon. Vi byttet lærer cirka hver annen uke. De var alle godt utdannet, meget pedagogiske og hyggelige. Undervisningen foregikk på engelsk i starten, men etterhvert som spanskkunnskapene våre økte, foregikk det meste på spansk. Det ble arrangert utflukter i skolens regi hver helg. Vi dro til historiske steder, maya-pyramider, fantastiske jungler, elver, små landsbyer, nydelige strender. Vi lærte masse om mexicansk historie og kultur, og fikk se (det som for meg er) eksotiske dyr og vakker natur. På disse turene var lærerne opptatt av at vi hele tiden skulle kommunisere med dem og hverandre på spansk. Etter åtte uker ved skolen kan jeg nå gjøre meg forstått på spansk.

Hva gjør dette relevant for deg?

Som journalist er det verdifullt å kunne flere språk - både i intervjusituasjoner og for å kunne fange opp hendelser eller aktuelle saker i utenlandsk presse. Jeg ønsket å komme opp på et nivå der det er mulig å oppdage saker og hendelser i Spania og Latin-Amerika, gjennom aviser, TV og internett. Jeg ønsket også å kunne bruke spansk i intervjusituasjoner, både med spansktalende her i Norge - og i utlandet under rykk eller reportasjereiser. Mexico er et land med mye kriminalitet, og et spennende land å følge med på. Samtidig er det et land flere nordmenn velger å dra på ferie til, spesielt til Yucatán-halvøya, hvor jeg oppholdt meg mest. Dersom det på et tidspunkt skulle skje noe i dette området har jeg både kjennskap til stedet, bilder fra stedet og kilder på stedet.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

I de to første ukene av studieoppholdet bodde jeg hjemme hos en mexicansk familie. Dette er et tilbud skolen har, og organiserer for studentene. Det var absolutt hyggelig og interessant, men i ettertid tenker jeg at det ville vært bedre for meg å bodd der på et seinere tidspunkt, da det var vanskelig å kommunisere med familien, som ikke snakket engelsk.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Etter å ha bodd hos den lokale familien flyttet jeg inn i en leilighet, som jeg fant via Airbnb. For meg framsto Playa del Carmen som mer masete og turistifisert en antatt. Mange av innbyggerne snakket og henvendte seg til meg på engelsk, som gjorde at jeg ikke fikk praktisert så mye spansk som ønskelig. Jeg innbiller meg at jeg hadde fått brukt spansken mer om jeg hadde bodd et annet sted. Fordelen med Playa del Carmen er at byen ligger i det som går for å være den trygge delen av Mexico. Den ligger også fint til for dem som ønsker å reise til mayabyer som Coba, Citchen Itcha, Ek Balam eller Tulum. Byen ligger nær Cancun, der man kan ta en 20 minutters fergetur over til den idylliske øya Isla Mujeres. Fra Playa del Carmen kan man også ta en kort fergetur over til øya Cozumel, som har det som går for å ha et av verdens største rev. På hjemreisen tok jeg direktefly fra Cancun til Miami, og deretter Norwegian-fly til Oslo. Fly fra Cancun til Miami tar cirka en time. Jeg er takknemlig for Stup-støtte til dette prosjektet. Det har vært en fantastisk og lærerik opplevelse på veldig mange måter. Mitt beste tips til andre som lurer på om de skal gjøre noe liknende; gjør det!

Studiested: http://www.solexico.com/