Logg inn

Sikkerhetskurs for journalister i England

Kursdeltakerne passerer et ulykkessted og må ty til førstehjelp.
Kursdeltakerne passerer et ulykkessted og må ty til førstehjelp.
  • Kursdeltakerne passerer et ulykkessted og må ty til førstehjelp.

Beskriv prosjektet ditt.

Surviving Hostile Regions er et sikkerhetskurs som brukes av norske og internasjonale mediebedrifter for å forberede journalister og andre ansatte på utenriksjobbing. Kurset arrangeres av det private sikkerhetsselskapet AKE Group, og jeg deltok på et fem dagers kurs i Herefordshire nær Wales i mars 2015. Kurset kvalifiserer til en «BTEC level 4» – en sertifiseringsordning gyldig i over 100 land.

Hva gjør dette relevant for deg?

Jeg overtar i mai 2015 som Dagens utenrikskorrespondent i Israel/Midtøsten og vil reise en del i såkalte «fiendtlige regioner». Jeg vil ikke aktivt oppsøke krigssituasjoner, men må ta høyde for at jeg kan komme ut for uforutsette situasjoner. Basen min blir i Jerusalem, med reiser i Israel, de palestinske områdene og naboland i regionen.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Kurset er delt i to. Den ene delen fokuserer på førstehjelp og medisin, mens den andre tar opp planlegging, navigering, våpenkunnskap etc. Det veksles mellom teori og praktiske øvelser, herunder orientering i terreng, førstehjelp etter bilulykker, kidnapping, beskytning og miner som går av. Terrorister og andre vi møter på, spilles av proffe skuespillere. Kurset er intensivt, det blir aldri kjedelig og en får mye god kunnskap. Foredragsholderne har bakgrunn i det britiske forsvaret og kan sine saker, men noen ganger snakkes det veldig raskt på dialekt og det brukes mange faguttrykk, spesielt i den medisinske delen. Det er også tydelig at hovedmålgruppen er større mediebedrifter og at kurset er lagt opp etter dette. I eksempler tar en for gitt at journalisten reiser sammen med et crew og at han har flere personer i hjemlandet som kan hjelpe til med undersøkelser og som han rapportere til. Det legges også opp til budsjetter som ikke er realistiske for en liten redaksjon eller frilansere.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Kursstedet ligger i britisk målestokk øde til. En beveger seg utendørs i skogsterreng opp til flere timer hver dag, så ta med røffe klær og regntøy. Ved regn kan stiene bli svært gjørmete. Trådløst nett fungerte bra på rommet jeg fikk, men dette varierte visstnok fra rom til rom.

Studiested: http://www.akegroup.com/training/hostile-environment-training/