Logg inn

Malofiej23 Graphics straight into the vein

Adolfo Arranz, South China  Morning Post
Adolfo Arranz vektla hvor viktig skisse har vært for hans visuelle journalistisk arbeid. Tegning øker observasjonsferdigheter. I en tid hvor datavisualisering synes å være «the only solution», er det fint å se god, gammeldags illustrajon i dette praktverket av visuell journalistikk.
Adolfo Arranz, South China Morning Post Adolfo Arranz vektla hvor viktig skisse har vært for hans visuelle journalistisk arbeid. Tegning øker observasjonsferdigheter. I en tid hvor datavisualisering synes å være «the only solution», er det fint å se god, gammeldags illustrajon i dette praktverket av visuell journalistikk.
  • Adolfo Arranz, South China  Morning Post
Adolfo Arranz vektla hvor viktig skisse har vært for hans visuelle journalistisk arbeid. Tegning øker observasjonsferdigheter. I en tid hvor datavisualisering synes å være «the only solution», er det fint å se god, gammeldags illustrajon i dette praktverket av visuell journalistikk.
  • Martin Gamache fra National Geographics viste bl.a. kartene de har utarbeidt over havbunnen i alle verdenshav.
  • Karen Yourish fra York Times ga oss et innblik i hvordan de arbeider. Blandet kompetanse var en av årsakene til at de lykkes så godt, hevdet hun.
  • Fotball-VM var en stor satsning for Times of Oman. Bl.a. med et bilag hvor du kunne brette din egen ball. Enestående!
  • Monica Serranos infografikk viser antall kjæledyr pr innbygger i EU, laget til helgemagasinet i Corriere Della Sera, Italia. Foredraget hennes «Duty and Beauty» var en av de mest interessante. Hennes kreative og analytisk tilnærming resulterete i uvanlige, tydelige og svært vakre infografikker.  Ikke akkurat standard stolpediagram.

Beskriv prosjektet ditt.

Malofiej 23 «Infographics World Summit» i Pamplona en årlig, toneangivende konferanse for visuell journalistikk. I år deltok 130 av grafikkjournalister fra 25 ulike nasjoner. På konferansen deles også grafikkverdenens Pulizerpris ut, som i år gikk til Times of Oman og New York Times. Selve konferansen foregår på spansk, men dette er ikke noe problem siden alle foredrag oversettes til engelsk umiddelbart via tolk. Konferansen la stor vekt på ulike tilnærminger til måter å foretelle en historie på. Fokus på plattform var tonet ned, underforstått at papir, desktop og mobil var en selvfølge for de fleste redaksjoner.

Hva gjør dette relevant for deg?

Programmet til årets Malofiej 23 var spekket med fordragsholdere av høy klasse, med svært ulikt ståsted og bakgrunn. Miksen var god. Noe velkjent, noe nytt, noe rart og kult (f.eks Urbant duftkart / Katherine McLean). Alle lærte meg noe, og ikke minst var de aller fleste inspirerende. På søknadstidspunktet jobbet jeg som grafikkjournalist på desken i Bergens Tidende. Grafikkgruppen ble brått besluttet nedlagt som et ledd i en større omstrukturering og nedbemanning. Det ble frivillig sluttpakke på meg, og på den bakgrunnen ble konferansen en liten berg- og dalbane. Fantastisk interessant og inspirerende, men samtidig vemodig også fordi jeg plutselig er uten jobb. Og det er jo dette jeg vil jobbe med! Grafikk ikke har prioritet i større, norske avisredaksjoner, en prioritering det er vanskelig å forstå. Jeg var forøvrig eneste norske deltaker. På Malofiej fikk vi bekreftet at grafikkjournalistikk er noe utenlandske, seriøse redaksjoner ser som viktig og prioriterer høyt. The Guardian rekrutterer stadig. Grafikkjournalistikk og datajournalistikk flyter sammen, og de som lykkes aller best (f.eks New York Times, the Guardian) har tverrfaglige team som lager alt fra enkle grafikker til tunge multimediale løsninger. Der jobber journalister og grafiske designere sammen med statistikere og utviklere. Den blandete kompetansen var nøkkelen til at de lykkes, i følge Karen Yourish, Graphic Editor i New York Times.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Alt er bra!

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Reis! Og dette er ikke designkonferanse, den er nok like interessant for utvilere og nettjournalister.

Studiested: http://www.malofiejgraphics.com/