Logg inn

Språkkurs i Russland våren 2015

9. mai var det storslått feiring i hele Russland. Bildet er fra hovedgata Nevskij Prospekt i St. Petersburg.
9. mai var det storslått feiring i hele Russland. Bildet er fra hovedgata Nevskij Prospekt i St. Petersburg.
  • 9. mai var det storslått feiring i hele Russland. Bildet er fra hovedgata Nevskij Prospekt i St. Petersburg.
  • Fra undervisningen i grupper. Læreren heter Juliana, og det er også studenter fra Italia og England på bildet.
  • Her er jeg på helgetur til Moskva. Kirken i bakgrunnen er Frelseren Kristus-katedralen. Det var her Pussy Riot demonstrerte da de ble arrestert.
  • Igjen fra Moskva. I bakgrunnen ses elva som renner igjennom bykjernen, og kuplene på Kremlin.
  • Journalistenes hus i Moskva.
  • En matbutikk litt utenom det vanlige i Moskva.

Beskriv prosjektet ditt.

Jeg ønsket å friske opp russiskkunnskapene mine siden det nå begynner å bli lenge siden jeg har fått lest og studert intensivt. Jeg har tidligere studert russisk språk og politikk ved UiO, og visste fra utvekslingstid i St. Petersburg at det finnes flere ulike private språksskoler der og i Moskva. Jeg har lenge tenkt på det som en mulighet for å kunne holde språkkunnskapene så ferske og oppdaterte som mulig, og søkte derfor Stup om stipend for å studere en måned i Russland.

Hva gjør dette relevant for deg?

Russisk er selvfølgelig ikke et språk som brukes hver dag, men jeg ser nytten både med tanke på store turiststrømmer som kommer til Rogaland (hvor jeg jobber), men ikke minst ved dekning av store internasjonale arrangement som oljemessen ONS. Jeg har flere ganger har laget reportasjer om den politiske situasjonen mellom Norge og Russland nettopp under oljemessen, og jeg har av og til kjent på at jeg har en del å gå på når det gjelder bruken av russisk språk med kilder. Sånn den verdenssituasjonen ser ut i dag, og ikke minst med tanke på Norges nære forhold til Russland i nord, ser jeg dessuten at det bare blir mer og mer nyttig å kunne bruke russisk, både gjennom skriftlige kilder og muntlig. Jeg valgte St. Petersburg i stedet for Moskva blant annet fordi euroen (som blant annet flere utleiere bruker i stedet for rubler) økte i verdi fra Stup-søknaden ble sendt, og fordi flyreisen til St. Petersburg ofte er vesentlig kortere og billigere enn til Moskva.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Jeg er generelt veldig fornøyd med kurset, både selve opplegget rundt, og selve undervisningen. Jeg valgte Liden & Denz i St. Petersburg, de har samme tilbud i Moskva og Riga. Jeg tok en språktest på nett før jeg ankom, og en test da jeg kom til skolen første dag. Deretter ble jeg plassert i en gruppe på mitt nivå. Det var en relativt stor gruppe på mellom 8-12 personer, men med en meget dyktig lærer. Alle ble utfordret jevnlig til å snakke, og all undervisning gikk på russisk. Opplegget fungerte ved at noen kun var på kurs i et par uker, mens andre var der i flere måneder. Det var både unge og gamle, både fra universiteter rundt om i verden, og diplomater utplassert i Russland. Jeg hadde i tillegg en privattime hver morgen hvor all undervisning gikk på russisk, og resten av dagen var det fire skoletimer med gjennomgang av lekser, grammatikk, prating og generell undervisning.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Flere språkskoler tilbyr hybler, leiligheter osv. I tilfellet med Liden og Denz var det de hadde å tilby mye dyrere enn å leie privat. Noe jeg derfor valgte å gjøre. Skolen jeg brukte sto for det meste av undervisningsmateriellet, jeg kjøpte kun kladdebøker og små oppslagsverk som lommeordbok osv. Men dette er forskjellig fra skole til skole. St. Petersburg, og forsåvidt Moskva, som jeg besøkte med tog under oppholdet, er gode byer å studere i, og besøke. Det er lett å komme seg rundt med kollektivtrafikk, og det er mye å gjøre av kulturelle ting.

Studiested: http://lidenz.ru/