Logg inn

Sjangerkurs på tysk

Sykkeltur langs Karl Marx-Allè
Sykkeltur langs Karl Marx-Allè
  • Sykkeltur langs Karl Marx-Allè
  • Fra Haus der Presse har du utsikt til fjernsynstårnet, og det nye slottet som vokser fram på Alexanderplatz.
  • Danseforestilling på

Beskriv prosjektet ditt.

Siden jeg aldri har tatt journalistikk-utdanning, men er relativt god i tysk, søkte jeg på kurset "Journalistische Darstellungsformen" i Berlin. Kurset er spesielt beregnet på "printmedier", men skriving blir det jo også mer og mer av i NRK. Kurset består av til sammen fem moduler: Nyheter, portrett, kommentar, kritikk og intervju, og går over 13 dager. Kurslokalene ligger i Haus der Presse i Mitte - det er midt i smørøyet med utsikt til fjernsynstårnet.

Hva gjør dette relevant for deg?

Tyske aviser og magasiner er veldig sjangerbevisste. Jeg fikk øvd meg å skrive i de ulike sjangerene på et fremmedspråk. Som programleder i et magasinprogram er det nyttig å tenke mer i sjangere. Hvordan skape tilstrekkelig formvariasjon til at vi holder på oppmerksomhet til lytteren?

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Veldig gode forelesere - de var alle erfarne journalister med masse praktisk erfaring fra "Die Zeit", "Der Spiegel", "Tagezeitung" osv. Vi var litt få, bare en fire-fem stykker. Jeg fikk erfare hvor vanskelig det er å skrive på tysk under tidspress - det var en nyttig erfaring. Det var en interessant og givende å være i et av Berlins sentrale avishus. Haus der Presse rommer både tabloider og redaksjonen til kvalitetsavisen Berlin Zeitung. Kurset inkluderte også et besøk på Bundespressekonferenz, som er den ukentlige pressekonferansen til ministerne i Angela Merkels regjering.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Dette kurset kan bare anbefales til journalister som er gode i tysk. Avisjournalister vil trolig få mest utbytte av dette. Det var nyttig, men neste gang kommer jeg til å sikte meg inn på videreutdanning, som er mer spesifikt rettet mot radio/fjernsyn.

Studiested: https://www.bsjk-berlin.de/