Logg inn

Ny vin i gammel skinnsekk

Beskriv prosjektet ditt.

Skrivekurs med Niels Christian Geelmuyden og Thor Arne Hauer i Marrakech i Marokko 16-20 mars 2013. Har tidligere hatt gleden av å høre Geelmuydens inspirerende ordtrylleri og håpet med kurset å lure fra ham noen nyttige formler til eget bruk. Hauers spikrede setninger og observasjonskunst likeså.

Kurset fant sted i riaden (marrokansk herrskapsbolig) til Hauer. En sjarmerende og tett ramme for både språklig pisk og varme råd videre. Sammen med de to foredragsholderene ble vi 12-13 deltagerne på kurset både sammesveiset og aktive deltagere som deltok i både samtaler og evalueringer av arbeidene vi ble bedt om å gjøre. I løpet av denne tiden skulle vi skrive både portrett av en av våre foreldre og av byen Marrakech. To svært forskjellige oppgaver som krevde både innlevelse, observasjon, en viss grad av utlevering og ikke minst stødig billedbruk. Klare tilbakemeldinger ble gitt. Læringsrikt og nyttig. Et klart eksempel på at vi som journalister har et yrke der vi aldri blir utlært og hele tiden har noe nytt å lære.

Hva gjør dette relevant for deg?

Etter nær 30 år i yrket fristet det å kunne få nye innfallsvinkler og måter å gjøre saker og oppdrag på. Noe som vil være til nytte i en ellers travel hverdag.' Rett og slett få inn litt ny vin i en gammel skinnsekk.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Skrivekurset med de to nevnte herrer var intensivt og krevende, både faglig og mentalt.

Det er alltid mulig å tenke nytt, og gjøre tekster mer levende ved hjelp av nye grep og øvelser. Ved å dele av sin erfaring og kunnskap klarte de to å få meg til å forstå hvordan elementer og detaljer fra et intervju kan presenteres annerledes enn hva jeg har gjort så mange ganger før. Det er ingen tvil om at Geelmuyden behersker sjangeren, og at han bruker mye tid på å perfeksjonere et manuskript andre, meg selv inkludert, ville ansett som ferdig.

Detaljer, detaljer, kunnskap, kunnskap, nøyaktighet, nøyaktighet, fakta, fakta.

En uke gikk fort, det var hektisk og lærerikt, med fremmede omgivelser som også krevde sin oppmerksomhet. Tilbakemeldinger på innleverte tekster tok mye tid, men i ettertid skjønte jeg at dette også var med på å sette i sving mine egne tankeprosesser. Her var det ikke mange minuser. Stort sett bare plusser. Det eneste måtte være at en uke er for kort tid, og burde utvides får både å gi mer tid til egen betraktninger og for å komme videre i de prosesser som vi kom godt igang med.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Bestill flybillettene med en gang du kommer inn på kurset. Kanskje kan det inngås avtale om grupperabatt. Marrakech som turistdestinasjon var mer populær enn jeg trodde, flyene var fulle. Bruk tid på forhånd til å bli kjent med kursholdernes egne bøker og artikler. Forbred deg på en tøff og intens uke. Og har du anledning bruk noen dager ekstra utover kurset for å oppleve byen Marrakech, for det blir det ikke mye tid til i løpet av selve kursuken.