Logg inn

Foto - Workshop i Montenegro

Roman Martin med oss 4 elevene foran Sveti Stefan
Roman Martin med oss 4 elevene foran Sveti Stefan
  • Roman Martin med oss 4 elevene foran Sveti Stefan
  • Fra Kotor
  • Hverdagsliv i Kotor
  • Budva
  • Lake Skadar
  • Budva

Beskriv prosjektet ditt.

Jeg deltok på Photo Workshop Adventures (PWA) Workshop i Monte Negro. PWA har sin base I USA, men har kurs over hele verden. De fleste med varighet på rundt en uke. «The art of seeing» er overskriften de bruker. Det handler altså mer om bildekomposisjon enn teknikk. Det stilles ingen krav til spesielle ferdigheter/grunnkunnskaper.

Vi var 4 elever, 2 fra Norge (NRK), de andre fra USA og Canada. Opplegget er intenst, med fotografering og evaluering fra tidlig morgen til sen kveld. Vi hadde base i vakre Budva, men reiste hver dag til nye spennende og fotovennlige steder; fra vakre Kotor, til de spektakulære fjellene ved Moraca Canyon og magiske Lake Skadar.

Ettersom vi bare var fire deltagere på nivå fra nybegynner til profesjonell, var undervisningen delvis individuell. Vår lærer var Kroatiske Roman Martin, som driver med forskjellige genre innen foto flere steder i Europa. http://www.photoworkshopadventures.com/Team-Roman-Martin.html Kurset varte i 6 dager. Vi bodde på et fantastisk flott hotell (inkludert i kursavgiften). Kurs andre steder i verden baserer seg mere på rundreiser, men Monte Negro har forholdsvis korte avstander så vi hadde kun dagsutflukter.

Hva gjør dette relevant for deg?

Dette er et flott opplegg for alle som jobber med det visuelle. Vi fikk mange tips om komposisjon, og det å skulle finne motiver, og det å tenke nytt. Roman er svært glad i «gatefotografering» og det var noe vi alle syns var gøy. Det ble mange bilder av hverdagsliv, og jeg lærte å se de små tingene og å være rask når motivene oppsto. Teknisk ble jeg også mye flinkere, spesielt når det gjelder bruk av lys og kontraster. Jeg jobber til daglig med levende bilder, men grunnprinsippene er jo de samme. For meg ga det en kreativ boost som gjør at jeg automatisk ser detaljene, historien og uttrykket i et bilde litt bedre.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Dette kurset er beregnet på opptil 8 deltagere. Vi var bare 4, og det gjorde at vi følte det ble tid nok til alle på det nivået vi var. Opplegget kunne vært noe mere strukturert, med for eksempel et tema hver dag. Jeg hadde lite kunnskap om Adobe lightroom (Som er det redigeringsverktøyet Roman bruker), det er noe jeg i ettertid ser at var litt synd, ettersom mye handlet om etterarbeid. Den mest givende dagen var da vi satt en hel kveld, etter en lang dag med foto, og evaluerte hverandres bilder. Lærerikt og gøy. Evalueringen kunne vært delt opp sånn at man gjorde det hver dag. Selv om Monte Negro er et lite land, så gikk mye av tiden med til bilkjøring. Vi reiste fra en drøy time til opptil 6 timer hver dag. Det kunne bli litt slitsomt i en liten bil med 5 personer. Fordelen var at vi ble godt kjent, og at vi fikk sett det flotteste Monte Negro har å by på. Landet er vakkert og variert, og det mangler ikke på motiver. Vår lærer kan også landets historie godt, så man får litt kunnskap og historie med på kjøpet.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Dette opplegget passer for alle som vil utvikle sitt bildesyn. Vi brukte forskjellig utstyr alle sammen og det anbefales å kunne sitt kamera godt. Jeg vil også anbefale å kunne et redigeringsverktøy rimelig bra. Det er ikke tid til å lete i menyer eller lese manualer. Legg merke til at kursene er inndelt i Adventures, Workshop og Expeditions. Innholdet i kursene er dermed litt forskjellig.

Studiested: http://www.photoworkshopadventures.com/Home.html