Logg inn

5 dager med inspirasjon. IDFA 2015.

Beskriv prosjektet ditt.

IDFA, International Documentary film Festival Amsterdam, er en av verdens største og viktigste arenaer for dokumentarfilm. Festivalen viser et bredt spekter av dokumentarfilmer fra hele verden, og byr på mange sessions med filmskapere om ulike tema. Tiden ble brukt til å få med seg så mye film som mulig, samt høre hva filmskaperene selv fortalte om prosessen i q&a-seanser etter visningene.

I tillegg var jeg på noen visninger av filmer laget for Virtual Reality. Et helt nytt medium for å fortelle historier, som åpner for helt nye muligheter. Fremdeles noe uvisst hvordan best bruke denne teknologien i dokumentarfilmsammenheng synes jeg. Den mest interessante opplevevelsen var en grafisk fremstilling av hva som skjer i hjernen til en mann som forelsker seg i filmen LovR (https://www.idfa.nl/industry/tags/project.aspx?id=C8ADE456-0D23-42D5-B90A-EAD997E4D8F2&tab=-).

Et hendelsesforløp som i virkeligheten varte i 4 sekunder blir grafisk fremstilt i en tredimesjonal verden som du befinner deg midt inne i, i løpet av 10 minutter. Her blir du etterhvert helt omsluttet av grafikk og symboler, og det gjør det hele ganske underholdene. Et mindre godt eksempel, er en rekunstruksjon av en “domestic voilence” sak fra USA. Her blir vi satt inn i en eskalerende voldsepisode i “the suburbs”, og posisjonen du betrakter det hele fra skifter underveis på en måte som minner om tradisjonell klipping. Det at man har en følelse av at man faktisk befinner seg i samme rom som den voldelige ektemannen og hans kone forserker kanskje opplevelsen på et vis, men tradisjonelle fortellermåter vil jeg si fortsatt fungerer mye bedre til dette.

Hva gjør dette relevant for deg?

Jeg jobber som dokumentarklipper i TV 2, og det er veldig inspirerende og lærerikt å delta på festivaler som denne.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Dette er stedet å være for alle som er opptatt av dokumentarfilm.

Studiested: https://www.idfa.nl/industry.aspx