Logg inn

Franske gloser i Nice

Marco fra Sveits, språklærer Jeremy, Lucas fra Sveits.
Marco fra Sveits, språklærer Jeremy, Lucas fra Sveits.
  • Marco fra Sveits, språklærer Jeremy, Lucas fra Sveits.
  • Pugging av grammatikk går som en røyk avec une verre rose.
  • Fransk kultur - boule.
  • Enda mer fransk kultur. 2CV - en kunstform.
  • Nice.

Beskriv prosjektet ditt.

Etter 18 år var det på tide å børste støvet av fransken. Med STUP-midler tilbragte jeg 14 intensive språkdager i Nice høsten 2013. Fra å snakke brukbart fransk for mange år siden hadde både vokabularet og forståelsen tørket kraftig inn, og tanken på å få en real språkvask våknet til liv. Utvalget av språkkurs i Frankrike er stort, men med utgangspunkt i direktefly fra Værnes, Trondheim falt valget på Nice og omkringliggende områder. Jeg landet på Idiom – en liten språkskole i Nice. Med maksimum 50 elever om gangen og mange valgmuligheter i forhold til undervisning passet det meg perfekt. Jeg ønsket maksimum utbytte og en kickstart på fransken min. Mandag 23.september var jeg klar for prosjekt fransk. Alle dager startet klokken 08.00 og gikk frem til kl. 13.00 i 1,5 times bolker. Jeg hadde betalt for små grupper og den første uka var vi tre stykker på kurset, uke to var vi bare to stykker og de to siste dagene hadde jeg lærerne for meg selv. I tillegg hadde jeg valgt ytterligere 1,5 time to ganger i uken med ren konversasjon med en lærer.

Hva gjør dette relevant for deg?

Mitt formål og målsetning med 14 dagers språkkurs var å friske opp fransken såpass mye at jeg kunne delta i en samtale og diskutere noen emner. Jeg hadde som ambisjon å kunne lese lette tekster. På sikt ønsker jeg å bli såpass god at jeg kan følge med på fransk politikk og lese franske kulturmagasiner. I tillegg til å plukke opp igjen et språk som jeg en gang hadde lært sånn noenlunde, var det selvsagt viktig for meg å få innblikk i fransk politikk og samfunn. Dette snakket vi mye om på kurset, i tillegg til at jeg snakket mye om norske samfunnsforhold. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle diskutere norsk velferdspolitikk med en amerikansk soldat, på fransk, etter en uke med repetisjon. Eller fortelle om det norske valget og hvilke partier som nå skulle regjere i Norge - også på fransk. Men det gjorde jeg altså.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Mitt opphold på språkskolen Idiom i Nice var meget vellykket. Jeg valgte å gå for en intensiv modell med mellom 4,5 og 6,5 timer undervisning hver dag i små grupper på maks 3 og en-til-en. Dette ga resultater. I tillegg kom hjemmearbeid på rundt en time hver dag. Dette var en modell som passet meg godt, på en skole med få elever og dedikerte lærere. Det er verdt å betale litt mer for et slikt opplegg siden jeg hadde kun 14 dager på meg.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Bruk tid på å lete etter språkskole og hvis du har kort tid velg kurs med høy intensitet og få elever slik at du får praktisert mest mulig og får hjelp til grammatikk etc. uten å måtte sitte å vente. Ang bosted så valgte jeg å leie en liten leilighet alene, men det kan være lurt å bo privat slik at man får praktisert på fritiden i større grad. Det er også billigere. Det er et stort utvalg, slik at man kan bo hos en familie eller hos enslige. Jeg snakket også fransk utenom skolen og forsøkte å praktisere så mye som mulig. I tillegg er det viktig å ha et opplegg når man kommer hjem for å opprettholde det man har lært.