Logg inn

Spansk i Andalucía

Et besøk i Alhambra-palasset i Granada er noe man må få med seg i Andalucía.
Et besøk i Alhambra-palasset i Granada er noe man må få med seg i Andalucía.
  • Et besøk i Alhambra-palasset i Granada er noe man må få med seg i Andalucía.

Beskriv prosjektet ditt.

Mitt Stup-opplegg var å ta et språkkurs i Spania, nærmere bestemt på Escuela de Idiomas Nerja. Byen Nerja har rundt 20 000 innbyggere og ligger en times kjøring øst for Malaga i Andalucía. Jeg har i mange år hatt lyst til å lære meg spansk, både fordi jeg har reist mye i Spania og fordi dette er et av de desidert største verdensspråkene. Hvis man tar utgangspunkt i morsmål, så er spansk verdens nest største språk, bare slått av mandarin. Målt etter hvor mange som behersker språket, kommer spansk på en tredjeplass etter mandarin og engelsk. Om lag 560 millioner mennesker i verden snakker spansk i dag. Over 400 millioner av disse har det som morsmål, og det gjelder ikke bare befolkningen i Spania og Latin-Amerika. Det er faktisk nå flere spansktalende innbyggere i USA enn i selve Spania!

Hva gjør dette relevant for deg?

Jeg mener at språkkunnskaper i utgangspunktet er viktig basiskompetanse for journalister og et nyttig verktøy for reportasjereiser, intervjuer, bakgrunnssamtaler, research etc. Med minimale forkunnskaper var mitt mål med kurset å legge et godt grunnlag for videre læring. Jeg klarerer nå å kommunisere brukbart på et enkelt nivå og forstår ganske mye for eksempel når jeg leser spanske nettaviser. Men jeg har nok et stykke igjen før jeg kan bruke spansk som et effektivt arbeidsspråk, noe som helt klart er mitt langsiktige mål.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Kurset mitt gikk over fire uker med fire timer undervisning daglig fra mandag til fredag. All undervisning var på spansk. Skolen har fine lokaler med moderne utstyr og dyktige lærere. Undervisningsopplegget er ganske gramatikkbasert, men det er også økter med lyttetrening og samtaler i grupper. Vi fikk forholdsvis mye lekser, og jeg brukte ofte flere timer hver kveld på hjemmearbeid. Det var også diverse aktiviteter på kveldene som kino, matlagingskurs, forskjellige kulturseminar og utflukter. Nerja er dessuten et fint utgangspunkt for turer på egen hånd, jeg var for eksempel på helgetur til Granada hvor jeg besøkte maurerpalasset Alhambra.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Jeg anbefaler gjerne skolen i Nerja. Det eneste jeg vil bemerke er at byen er et populært turistmål, slik at mange blant lokalbefolkningen snakker godt engelsk. De slår gjerne over til engelsk for å være hjelpsomme hvis du prøver å snakke et litt haltende spansk. Ettersom jeg bare kunne noen få turistgloser på spansk fra før, tok jeg noen timer med privatlærer før jeg reiste. Jeg vil sterkt anbefale å ha et minimum av forkunnskaper, slik at det blir lettere å henge med i det intensive undervisningsopplegget. Når det er sagt, så har denne skolen i Nerja (i likhet med mange andre språkskoler i Spania og Latin-Amerika) også kurs for nybegynnere.

Studiested: http://www.idnerja.com/es/