Logg inn

Få ord til å leve, finn din stemme

Fortapt i ord, og enser verken tid, sted eller alle lydene fra selgere, mopeder og bønnerop fra minaretene. Til iPaden plutselig koker i sola, klokken er for mange og jeg må løpe så fort det er mulig i menneskemengden til neste økt i riaden, bare ørlitt for sent. Det får være innafor på skrivekurs.
Fortapt i ord, og enser verken tid, sted eller alle lydene fra selgere, mopeder og bønnerop fra minaretene. Til iPaden plutselig koker i sola, klokken er for mange og jeg må løpe så fort det er mulig i menneskemengden til neste økt i riaden, bare ørlitt for sent. Det får være innafor på skrivekurs.
  • Fortapt i ord, og enser verken tid, sted eller alle lydene fra selgere, mopeder og bønnerop fra minaretene. Til iPaden plutselig koker i sola, klokken er for mange og jeg må løpe så fort det er mulig i menneskemengden til neste økt i riaden, bare ørlitt for sent. Det får være innafor på skrivekurs.
  • Engang journalist, alltid journalist. Lærerstudenter i Marokko har så langt streiket i over fem måneder uten lønn, både i Marrakech og i to andre byer, over å plutselig å ha fått økt krav til utdanning før de kan arbeide. De hadde tatt to eksamener ved universitetet, men måtte nå ta en tredje. Dessuten hadde myndighetene nettopp redusert lærerbehovet fra 10.000 lærere til 7.000, angivelig for å få privatisert skolesystemet. Jeg har ikke sjekket med andre parter eller lest aviser. Kun hatt en lang, interessant samtale med en liten gruppe demonstranter. De stilte meg spørsmål også, så jeg nevnte blant annet de økte kravene til norske lærere nå. Og jeg måtte gjerne dele deres historie og bilder på sosiale medier.
  • Morgenøkt på taket, der solen kunne tine oss litt.
  • Kursrommet i Thor Arnes riad, inne - men under en blå himmel.
  • Læreren doserer punktvis og eksemplifisert.

Beskriv prosjektet ditt.

De siste tyve årene har jeg arbeidet med tekst til mye ulikt materiale, både teknologiske bøker til kolleger, teknologisk kravspesifikasjon, arbeidet med nyhetsreportasjer, laget radiodokumentar, nettdokumentar med artikkelserier og gitt ut en poesi-bok i utlandet på si. På kurs hos Niels og Thor Arne i Marrakech fikk kursgjengen anledning til å fordype seg i tekster og ordleker i over en uke. Niels Christian Geelmuyden serverte sine punkter og erfaringer på sølvfat, krydret med relevante anekdoter og eksempler. Thor Arne serverte oss Marrakech, ordnet alt praktisk, tok oss med inn i kulturen og gjennom soukene, i tillegg til at han bidro med sin varme og sitt engasjement på kursdagene. Vi fikk arbeide grundig med egne tekster før felles gjennomgang for alle, som var vel så lærerikt som tilbakemeldingene på egne tekster. Det var rikelig anledning til å gå ut av komfortsonen og leke med språk og fortellerstil, og få tilbakemeldinger på hva som fungerte og ikke fungerte. I motsetning til i en hektisk redaksjonell hverdag, eller når tekster ellers skal ut i offentligheten. Det hele godt fundert i alles erfaringer med tidligere skrivearbeider av alle formater, og Niels' sobre skrivetips. Det var en fantastisk fin gjeng å være på kurs med, og det hevet kvaliteten på kurset ytterligere. Av de ti deltakerne var bare to utøvende journalister. De andre hadde totalt ulike tilnærminger til tekst, og det var en velsignelse å bryne seg på hverandres tanker og godt skrevne ord.

Hva gjør dette relevant for deg?

Det var svært nyttig å viderutvikle bruk av språk og fortelling. Å få øve på å gi liv til ordene og få de portretterte til å stige opp av teksten, uten tanke for at teksten skal publiseres, gav nyttig læring. Niels' kulepunkter var dessuten behagelig selvgjorte, slik at vi unngikk repetisjon av basiskunnskaper om oppbygning og dramaturgi, selv om han også hadde et skråblikk på teksten som organisme. Å utforske egen skrivestemme og være en uke i skriveboblen med ordelskende folk var dessuten ren og skjær lykke i en ellers produksjonspresset hverdag.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Niels Christian Geelmuyden og Thor Arne Hauer er et nydelig kurslederteam. Samkjørte og varme, og svært kompetente. Bekymring om at mengden anekdoter ville gå på bekostning av kursets faglige innhold viste seg å være ubegreunnet. Deler av teoridag to ble dessuten gjort om på fra tidligere kurs, og jeg mener bestemt det var til det beste for innholdet. Thor Arnes tilstedeværelse og kunnskaper kom oss til gode spesielt ved at vi slapp å finne ut av hvordan Marrakech fungerte selv, og hvor vi raskt kunne få oss et greit måltid. Vi fikk tips vi kunne velge å lytte til servert ved behov. Om tiggere, språk, kultur, pruting, samfunnsstrukturer etc. Det var også fint å bo på et middels hotell, hvor betjeningen skjemte oss godt bort - antakelig på grunn av Thor Arnes trofaste avtale med dem. Marrakech var kaldere enn forventet, så det er lurt å ta med ulltøy. Reisen var ukomplisert, og alt behagelig tilrettelagt, slik at vi kunne bruke energien på kurset og ikke alt annet. Selv om det også var rikelig rom for å finne ut av det man måtte ønske selv. Det er et sakte kurs, uten powerpointer og andre dikkedarer. Det, sammen med alle slags anekdoter og historier, kan antakelig irritere noen. For meg var det utmerket. Turist i Marrakech kan jeg være en annen gang.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Ta med nok varmt tøy, gjerne ull. Det er også lurt å ta med PC og minnepinne for skriving og levering av oppgaver, selv om selve kursteorien best nedtegnes i en notatbok med penn. En anbefaling må være å bare bli med på den reisen hele kurset er, og slippe kontrollen, la seg flyte med. Da er Marrakech og skrivekurset et herlig sted for påfyll på alle måter.

Studiested: http://marrakech.no/