Logg inn

NODA 2016 Helsinki i Finland

Bastian Obermayer i Munich-based Süddeutsche Zeitung, som var den som ble kontaktet om Panama papirene av hovedkilden. Her i samtale med Minna Knus-Galán fra YLE.
Bastian Obermayer i Munich-based Süddeutsche Zeitung, som var den som ble kontaktet om Panama papirene av hovedkilden. Her i samtale med Minna Knus-Galán fra YLE.
  • Bastian Obermayer i Munich-based Süddeutsche Zeitung, som var den som ble kontaktet om Panama papirene av hovedkilden. Her i samtale med Minna Knus-Galán fra YLE.
  • Disse stegene må du ta mot en god historie i datajournalistikk, mener Simon Rogers i Google.
  • Schibsted har satt ned egen gruppe som jobber med framtidens publiseringsplattform.
  • Min kollega deltok på workshop med Jens Finnäs om hvordan man kan bygge seg en nyhetsrobot.
  • Juho Salminen fra YLE forteller om hvordan de organiserer og driver datajournalistiske prosesser i nyhetsredaksjonen.
  • Vær litt som Tintin :)
  • Helsinki er en flott by, rakk å se litt av den innimellom programmet.

Beskriv prosjektet ditt.

Endret søknaden til å gjelde deltakelse på Noda16 i Finland. Noda er et nordisk møtested for datajournalistikk. Jeg deltok på Noda 15 i Ålesund sammen med noen kolleger i fjor. Da kom vi hjem med masse nye verktøy og digitale tanker om dataprosjekter. Håpet på det samme utbyttet etter deltakelsen i Finland.

Hva gjør dette relevant for deg?

Datajournalistikk blir mer og mer integrert i hverdagen til mediehus, også for Trønder-Avisa. Det er spennende hvordan man kan ufarliggjøre ordet datajournalistikk og gjøre det til noe som blir enkelt og nyttig for redaksjonen. I neste steg er det interessant hvordan man får presentert dette for leseren slik at han eller hun får nye brukeropplevelser. Her er det mange som gjør mye bra, og det å få forelesninger på temaet fra noen av de beste på området, samt høre fra ulike mediehus hvordan de jobber med datajournalistikk er svært nyttig. Ikke minst for å få egne tanker om hvordan man kan utnytte denne kunnskapen når man kommer hjem.

Hovedtalerne for meg på årets Noda var Simon Rogers dataredaktør i Google, Bastian Obermayer i Munich-based Süddeutsche Zeitung, som var den som ble kontaktet om Panama papirene av hovedkilden, samt at Helena Bengtsson som er redaktør for dataprosjekt-teamet hos Guardian, alltid har noe nyttig å si.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Stort pluss for siste sesjon som var om Panama papers, slik fikk jeg dem ved Bastian Obermayer i Munich-based Süddeutsche Zeitung. Forøvrig et godt program, der det var vanskelig å velge ut hva man skulle gå på. Vi dro to personer fra Trønder-Avisa, slik at vi fikk delt oss opp for å få med mest mulig. For min egen del var det nyttig med en oppfrisking og noen nye tips om Facebook sine algoritmer, samt et innblikk i Simon Rogers sin reise i datajournalistikk fra the Guardian til Google.

Det var også interessant å høre hvordan ulike mediehus hadde jobbet med deltakerprosjektene sine til Noda Awards. Også nyttig med et innblikk i YLE og hvordan de organiserer og driver datajournalistiske prosesser i nyhetsredaksjonen.

Forøvrig deltok jeg på begge paneldebattene på programmet der det spesielt var interessant å høre om Schibsted sitt prosjekt rundt Next Gen Publishing. Her er budskapet: – Vi må finne opp journalistikken på nytt. Vi må integrere journalistikken med produkt og teknologi. Vi må tørre å samarbeide. og: Vi må ikke slutte å eksperimentere, vi må tvert i mot øke tempoet!

Det meste på minussiden er utenom det faglige programmet; - litt lite sosial konferanse med tanke på at man bodde spredt omkring i byen på ulike hoteller, og så var selve konferansen på Universitetet. - hele timer med programposter, gjorde at det ble liten tid mellom postene til å prate sammen, det ble heller stress med å ta seg fra det ene rommet til neste. Det som skjer utenom selve workshoppene og foredragene kan også være svært så nyttig for deltakerne.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Anbefaler deltakelse på Noda sine årlige konferanser for alle mediehus. Her er det noe nyttig for alle reportere, redaktører og webutviklere. Neste års Noda er i Odense i Danmark (se link under). "It’s not about being the smartest person in the room but about being able to explain the data" - Simon Rogers/ Google "Journalism is not disrupted by digitalization. It is enabled." - Einar Hålien/ Schibsted "Don`t talk about IT and webpublishers as nerds in your own organization." - Juho Salminen/ YLE

Studiested: http://www.noda2016.fi/index.php