Logg inn

Spansk i Buenos Aires

Avenida 9 julio, verdens bredeste gate med 16 felt!
Avenida 9 julio, verdens bredeste gate med 16 felt!
  • Avenida 9 julio, verdens bredeste gate med 16 felt!

Beskriv prosjektet ditt.

Jeg søkte og fikk STUP-stipend til selvstudie i spansk i Buenos Aires, fra 1. november til 1 desember 2013. Jeg fikk penger til "selvstudie" som betød at jeg måtte finne overnatting og skole på egenhånd. Dette var en utfordring rett og slett fordi det er utrolig mye å velge i. Jeg fant en fin leilighet i bydelen Recoleta, bare noen hundre meter fra kirkegården der Eva Peron er gravlagt. Argentinske valutarestriksjoner gjør leie av leilighet litt utfordrende, mange krever betaling via Paypal, og bortimot alle krever restbeløpet cash i amerikanske dollar (som er umulig å få i Argentina) så her gjelder det å veksle godt med penger i Oslo før avreise. Peter Svaar NRK Dagsrevyen

Hva gjør dette relevant for deg?

Jeg har litt spansk fra før, og ønsket å friske opp kunnskapene. Jeg kommer stadig borti saker der spansk er nyttig, som sakene om Norwegians baser på Las Palmas jeg jobbet med rett før kurset startet. Spansk er også nødvendig for dem som vil søke korrespondentstillinger i USA.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Valg av kurssted var tidkrevende fordi Buenos Aires har et nærmest overveldende tilbud av språkskoler. Hundrevis. Etter mye leting på nettet endte jeg med en skole som het VOS Spanish School & Intercultural Club (http://www.vosbuenosaires.com) Jeg var veldig fornøyd med skolen på noen områder og litt mindre fornøyd på andre. Det positive først. VOS ligger sentralt i sentrum, og er akkurat passe stor. De har 5-6 klasserom med 3-6 elever i hver klasse så alt i alt er man på fornavn med både lærere og medelever etter noen dager. Det er en fin miks av elever, fra Østerrikske 20 år gamle jenter som er på backpacker-tur i Søramerika til 70 år gamle pensjonerte lærere fra Australia. Mange skoler har "bare" unge eller "bare" voksne, så her var miksen perfekt. Så til det negative; skolen roterer lærerne hver 2-3 dag, det gjør at du får lærere med litt forskjellig tilnærming men det går utover kontinuitet. Jeg savnet litt på det pedagogiske og på en tydeligere tråd i gramatikken f.eks. Enkelte dager begynte vi litt på "nytt" med ting enkelte hadde vært gjennom før. Men i sum vil jeg likevel si at læringsutbyttet var bra. Jeg gikk på skole fra 9-13 hver dag, og etterpå spiste som regel vi studentene lunsj med hverandre på en restaurant i nærheten. Buenos Aires er en stor og internasjonal by der veldig mange snakker engelsk. Derfor er det viktig å prøve å bestemme seg for å bruke spansk mest mulig, det er veldig lett å slå over på engelsk men da lærer du jo ikke så mye. Ekteparet som driver skolen inviterer alle hjem til seg en kveld i uka for "asado" - Argentinsk barbeque. Dette gjorde at vi kom nærmere hverandre og fikk et veldig fint miljø.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Jeg anbefaler Buenos Aires varmt som destinasjon for språkkurs. Jeg anbefaler å reise i månedene november-desember eller mars-april for å slippe ekstrem varme eller argentinsk vinter. Bydelene Palermo og Recoleta er de tryggeste områdene å bosette seg, men den eldre og mer historiske bydelen San Telmo kan også være et alternativ.