Logg inn

Arabiskstudier i Beirut

Et oppstilt bilde av klassen min måtte til.
Et oppstilt bilde av klassen min måtte til.
  • Et oppstilt bilde av klassen min måtte til.
  • Studietid på kafeen Dar Al-Mussawir, rett ved skolen i Hamra-distriktet

Beskriv prosjektet ditt.

I mai/juni 2016 bodde jeg en måned i Beirut for å lære litt grunnleggende arabisk. På egenhånd fant jeg frem til en arabisk språkskole med undervisning på alle nivåer, og med total valgfrihet når det gjaldt hvor intensivt man ville studere. Med svært begrenset bakgrunnskunnskap i arabisk var målet å komme opp på et visst nivå for å kunne kommunisere helt grunnleggende med arabisktalende, samt å forstå enkel skriftlig tekst.

Hva gjør dette relevant for deg?

Som nyhetsjournalist som dekker innvandring og integrering spesielt, hadde det vært en stor fordel å beherske arabisk. Andelen arabisktalende i Oslo og Norge er etter hvert ganske stor, og selv om det er urealistisk å bli flytende i arabisk på en måned, kan selv enkle samtaler fungere som en "døråpner" til miljøer som kan være skeptiske til journalister. I tillegg er den arabiske verden stadig viktigere i det internasjonale nyhetsbildet.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Man skal være klar over at arabisk er et veldig vanskelig språk. Jeg hadde derfor tatt privattimer på egen hånd i Oslo for å ha et visst grunnlag, og det viste seg veldig lurt. Jeg fant skolen ALPS på forhånd, som viste seg å være et meget godt sted å studere. I motsetning til andre skoler jeg vurderte, utviste de stor fleksibilitet: Jeg kunne starte når jeg ville, på hvilket nivå jeg ville, og ha så mange timer om dagen jeg ville. Jeg fant også en leilighet på Airbnb som var hjemme hos en arabisktalende familie. Det hjalp litt i å få praktisert arabisk også utenfor studiesituasjonen. Imidlertid var disse også flytende i engelsk, så det ble uunngåelig nok mest kommunikasjon på engelsk.

Beirut er en rimelig internasjonal by, og andelen som snakker fransk eller engelsk er svært høy. Det gjør at man må insistere på å snakke sin stotrende arabisk i taxier, på kafeer og andre steder. Likevel tror jeg det er få andre byer som kan tilby arabiskundervisning av såpass høy kvalitet. Fire uker er svært kort tid for å komme noen særlig vei med arabisk. Likevel er det langt bedre enn ingenting, og et slikt kurs fungerer også svært motiverende for videre studier i Norge.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Lær litt arabisk på forhånd! Det er ingen vits i å bruke stipendperioden på å pugge alfabetet eller grunnleggende uttale. Videre bør man være klar over at forskjellen mellom ulike arabiske dialekter og standard arabisk er ganske stor. Det er derfor viktig å være bevisst på hva man skal bruke språkkunnskapen til. Vil man lære levantisk dialekt, vil jeg absolutt anbefale Beirut, tross at engelsk er svært mye brukt i dagliglivet. Det er mange motiverte språkstudenter, flinke lærere og en etter forholdene svært velfungerende by. Det eneste reelle alternativet for denne dialekten nå, er Amman - og hvordan språkskoletilbudet er der er jeg litt usikker på. Og dessuten: Beirut er en mye morsommere og interessant by, og man skal jo ikke underslå at det også spiller inn på totalopplevelsen.

Studiested: https://alpsbeirut.wordpress.com/