Logg inn

Nyttig, nært og næringsrikt

Beskriv prosjektet ditt.

Mens jeg gikk på Journalisthøgskolen midt på 90-tallet, var jeg sikker på at feature og portretter var min vei. Gjennom praksis på nyhetsavdelingen i Aftenposten fikk jeg høre at jeg måtte dempe ”det blomstrende språket” mitt, stramme inn og lære oppbygning av den tradisjonelle nyhetsreportasjen. Jeg meislet bort utspring, luket ut blomster, dempet og strammet inn. Og plutselig hadde jeg levd ti år som nyhetsjournalist, med kjapp-kjappe saker, omvendt pyramide og tabloide vinklinger. Da min sjef trengte flere på kulturavdelingen og spurte om jeg kunne tenke meg å bytte over, var jeg skeptisk, men det tok ikke lang tid før jeg opplevde en glemt skriveglede. Den nydelige følelsen av å presse seg inn i sonen, forsvinne helt inn i en feature- eller portrettekst. Men jeg følte behov for flere verktøy. Da det var klart at jeg skulle fortsette på kultur og jevnlig levere portretter, oppsøkte jeg for første gang Stups nettsider våren 2013 og fant selve drømmekurset: Portrettkurset til Niels Christian Geelmuyden og Thor Arne Hauer i Marrakech høsten 2013.

Hva gjør dette relevant for deg?

Niels Christian Geelmuyden har vært mitt store, skrivende forbilde innen portrettsjangeren helt siden han foreleste for klassen på Journalisthøgskolen i Oslo i 1996. Jeg ønsket å lære av ham; hvordan han forbereder seg, hva han ser etter, hvordan han provoserer fram objektenes ulike sider, hvordan han forvalter gullsitater og bygger opp en tekst. Rammebetingelsene for Geelmuydens tekster og mine portretter i en regionsavis med knappe ressurser, er selvsagt svært ulike. Likevel er det viktig å la seg inspirere og om mulig tilegne seg noen av hans teknikker for å våge å utforske og utfordre seg selv, tenker jeg. Ikke velge minste motstands vei til målet i en hektisk produksjon.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Det var, i bokstavelig forstand, ikke tak over klasserommet i riaden til Thor Arne Hauer i den gamle bydelen i Marrakech. Hver morgen startet med rykende varm, søt myntete og en tekst Geelmuyden leste høyt eller et dikt han spilte av for oss. Han har en spesiell evne til å formidle i timesvis, uten at det blir langtekkelig. Med humor, varme, anekdoter og spissformuleringer, og et alltid våkent øye for samtlige i gruppa, bidro han sterkt til at vi som deltakere turte å by på oss selv, både i form av tekster vi skrev og i tilbakemeldinger vi ga på hverandres tekster. Da vi siste kvelden oppsummerte kurset, var gruppa enig i at det var lenge siden noen av oss hadde ledd - og grått - såpass mye på én og samme uke. Allerede den første kvelden i Marrakech viste det seg at jeg hadde hatt så utrolig flaks å havne i en gruppe med særdeles flotte mennesker. De sju dagene vi tilbrakte sammen på kurset, bød i tillegg til det faglige, på sterke menneskemøter med åpne, kloke, rause og kunnskapsrike folk som jeg håper å ha kontakt med resten av livet. Hauer og Geelmuyden utfylte hverandre på en flott måte. Hauer bidro med sin store kunnskap om folk og land, og også med spennende innspill til tekstene våre. Gruppa har allerede avtalt gjentreff denne våren, ved kysten her i Norge, der både Geelmuyden og Hauer har lovet å delta. Byen Marrakech har et janusansikt; ett gammelt og fascinerende, med mange rynker, sterke lukter, skitt og fargerike kaftaner, og et annet og mer polert, med moderne hoteller, vestlige butikkjeder, restauranter og nattklubber du like gjerne kunne funnet i London eller Oslo. Kursuka gir mulighet til å bli kjent med denne spennende sameksistensen. Det høres pompøst ut, men er sant. Å få tilbringe seks kursdager i lag med den etter min mening største portrettøren her til lands, så å si få sitte ved mesterens føtter og suge til meg hans historier og råd, i den vakre riaden midt i Marrakech’ gamle bydel, var rett og slett fantastisk fint. Jeg klarer ikke komme på noen minussider ved kurset, annet enn at det gjerne kunne vart tre dager lenger, så vi også hadde rukket en felles tur opp i Atlasfjellene eller ut til Essaouira ved kysten.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Jeg vil anbefale dette kurset på det varmeste til alle som sysler med tekst, være seg portretter, reportasjer eller tekster til et fagtidsskrift, for den del. Her er mange konkrete råd å hente, i tillegg til å bli mer bevisst hva som gjør en tekst lesverdig og fengslende. Bonusen er en større lekenhet, glede og trygghet i skriveprosessen.