Logg inn

Skrivekurs i Italia

Fra klosterhagen.
Fra klosterhagen.
  • Fra klosterhagen.
  • På utflukt til Assisi.
  • Klosteret.
  • Klosteret.
  • Kirketårn ved klosteret. Der klokka slår hvert kvarter.
  • Utsikt.
  • Frokost utenfor rommet.
  • Assisi.

Beskriv prosjektet ditt.

Kurset "Startkabler for skrivelystne" er en skikkelig vitaminpille for skriving på alle nivåer. Her skal ditt eget utrykk som skrivende utvikles.

Skrivekurset holdes på klosteret ilConvento i Umbria, Italia. Arrangør er norske Kaleidos og kursleder er Merethe Morken Andersen. Hun er skjønn- og faglitterær forfatter og faglig leder for Aschehoug forfatterskole. Hun underviser også i faglitterær skriving ved Høgskolen i Vestfold.

Kurset varer i én uke, der mesteparten av tiden tilbringes i klosteret. Dette er fra 1100-tallet og omgjort til et kurs- og konferansesenter, med norsk bestyrerinne. I løpet av kurset er det daglige undervisningsøkter, samt avsatt tid til skriveøvelser og andre oppgaver, individuelt eller i fellesskap/grupper.

Dramaturgi, komposisjon, perspektiv og rytme er blant de tekniske postene på programmet. Men mye handler om å finne sin stemme, og sin innvendige drivkraft i skrivearbeidet. Man står fritt til å få respons på egne tekster av andre deltakere/kursleder underveis, og det er også avsatt tid til individuell veiledningssamtale med kursleder.

Rammen rundt kurset i Umbria, regionen som regnes for å være "Toscanas fattige fetter", er ideell på så mange måter. De færreste forlater klosteret i særlig grad i løpet av kursuken, men gruppen dro samlet til byen Assisi en av kursdagene. Det er fint turterreng og gode muligheter for små utflukter i området, mellom kursøktene, for den som ønsker det.

De om lag 20 kursdeltakerne hadde veldig variert bakgrunn. Noen var nybegynnere, mens andre var erfarne skribenter. Kurset arrangeres både om våren og på høsten. Jeg var der i august 2016.

Hva gjør dette relevant for deg?

Som journalist jobber jeg primært med reportasjer. Jeg jobber også på desk som redigerer/sideprodusent, og går i tillegg nyhetsvakter på kveld. I en stadig mer digital verden, der de tradisjonelle mediene er i forandring og under press, tror jeg mye av avisenes styrke blir å kunne formidle saker skrevet på en måte som griper leseren. På dette skrivekurset fikk jeg mange tekniske råd og tips, og stor inspirasjon til å dyrke skrivingen videre. Dette blant annet ved å dykke dypere ned i skjønnlitteraturens knep og grep. Også i mitt arbeid på desk, der jeg blant annet skal foredle andre journalisters titler og ingresser, mener jeg at skrivekurset vil kunne gi god effekt.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Jeg opplevde at skrivekurset sto til karakteren 10 på nær sagt alle områder. Både klosteret, kurslederen og vertskapet var over all forventning positive opplevelser. Det rent faglige var imponerende bra. Men selve atmosfæren og stemningen på stedet ga kurset en ekstra dimensjon. Både maten og fasilitetene var veldig bra. Det ble en uforglemmelig og samtidig svært lærerik uke, på så mange måter. Det å kunne tilbringe en hel uke i et kloster, liksom avsondret fra omverdenen, var en spesiell opplevelse. Samholdet i gruppen var svært bra, samtidig som det var stort rom for å trekke seg tilbake og bruke tid alene. De små minusene som var, er ikke en gang verdt å nevne. Dette var kort og godt magisk bra! Jeg anbefaler mer enn gjerne dette skrivekurset til andre.

Nyttige tips for andre som vurderer noe liknende?

Planlegg kursoppholdet mest mulig slik at du kan "logge deg av" det som skjer hjemme, på mobilen eller annet som kan "forstyrre" fra verden utenfor. Prøv å være mest mulig tilstede i øyeblikket. Kurset er ikke bare skriveteknikk, men også en slags mental reise innover i deg selv.

Studiested: http://www.ilconvento.org/no/holiday-centre/