Logg inn

Webredaktørstudiet

Beskriv prosjektet ditt.

Hvordan lage godt og brukervennlig innhold på nett, og ikke bare pøse ut uten mål og mening? Det er målet med studiet ”webredaktør” på Institutt for grafiske medier (IGM) som jeg fulgte i 2016.

Poenget med hele studiet er hvordan man må ta utgangspunkt i brukerens behov på nett. Man må ha innhold som gjør at brukeren finner innholdet interessant og kommer igjen og igjen. Først når brukeren har fått oppfylt sine behov, kan man forsøke å nå virksomhetens mål. Et typisk eksempel fra journalistikken er at du må lage så bra journalistikk at brukere vil kjøpe abonnement.

På pensum sto blant annet: Strategi - hvordan sette seg mål og lage en plan for å komme dit. Brukerfokus Kvalitativ og kvantitativ analyse Brukertesting Brukervennlighet Søkemotoroptimalisering Innholdsanalyse – fungerer innholdet ditt etter formålet Studiet gikk over fem samlinger av tre dager i lokalene på Bryn.

Studiet avsluttes med eksamen, og gir 30 studiepoeng.

Hva gjør dette relevant for deg?

De siste årene har jeg jobbet på web, først som journalist og deretter som frontsjef og digital utvikler, men da jeg gikk på medielinja i Volda fra 96-98 lærte vi svært lite om nett. Jeg følte at jeg manglet kompetanse, særlig teknisk. Jeg ønsket derfor å lære mer om nettutvikling, både innholdsmessig og teknisk. Gjennom webredaktørstudiet har jeg lært mye om innholdsutvikling, men det er ikke et teknisk studie. Tidligere har jeg imidlertid tatt studiet webproduksjon på IGM hvor jeg lærte å bygge opp og designe og kode sider.

Hva syns du om prosjektet/kurset? Pluss og minus.

Jeg har vært fornøyd med webredaktørstudiet, og synes jeg har lært mye om innholdsutvikling. I en utfordrende periode i journalistikken har dette vært nyttig kunnskap å ha. Jeg synes ikke studiet var spesielt arbeidskrevende. Studiet webproduksjon som jeg tidligere har tatt var mye mer arbeidskrevende. Jeg anbefaler også webproduksjon hvis man vil lære seg koding og teknisk kompetanse. Det har virkelig vært nyttig for meg. Jeg jobber nå som digital utvikler og da åpner det seg mange dører når man kan litt koding. Studiet er ikke rettet mot journalister, men jeg synes likevel det var mye å lære. Særlig når det gjelder å ta utgangspunkt i brukernes behov. Som frontsjef har jeg erfart hvordan mye av det vi har sett på som viktig innhold ikke interesserer leserne. Selv om jeg var fornøyd med webredaktørstudiet er det alltid noen småting. Jeg synes at noen emner ble litt overfladisk behandlet. Jeg skulle gjerne lært enda mer.

Studiested: https://igm.no/webredaktor/